Отказаха да екстрадират задържания във Варна украинец

Снимка: Infomreja.bg

Апелативният съд отмени взетата мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Игор Е.

Апелативният съд във Варна отказа да екстрадира задържаният във Варна украинец, издирван от родината си. В Одеса мъжът е разследван за 5 тежки криминални престъпления, сред които участие във въоръжена престъпна група, което налага постановяване на задържането му, пише news.bg.

Съдът посочва, че заради военното положение в Украйна временно са ограничени определени права и свободи на гражданите. Припомнят, че на 2 март 2022 г. Киев декларира пред Съвета на Европа, че временно спира изпълнението на някои свои задължения по Европейската конвенция за правата на човека, сред които и правото на справедлив съдебен процес.

Това означава, че към този момент правата на задържания Игор Е. не могат да бъдат защитени от украинската държава за времето на обявеното военно положение и отменените закони.

Към това обстоятелство се добавя и изразената от Украйна миналия април невъзможност да гарантира пълното изпълнение на договора за Европейската конвенция за екстрадиция, допълва съдът.

В заключение в решението се добавя, че ако Егор Е. бъде предаден за водене на наказателно производство срещу него, това би довело до накърняване на правата му, гарантирани от международни договори, по които България е страна и които би нарушила при евентуална екстрадиция.

Апелативният съд отмени взетата мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Игор Е. Решението е окончателно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK