Вицепрезидентът Йотова разговаря с участниците в проект „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца"

Снимка: Президентство, Прессекретариат

Бяха представени добрите резултати от работата по проекта

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря на „Дондуков“ 2 с участници в проекта „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“. Инициатори на кампанията, която се провежда под патронажа на вицепрезидента, са от международната организация „Зонта Интернешънъл“, конкретно клонът за България, Румъния, Република Северна Македония, в партньорство с националните институции и неправителствения сектор. Основните цели на проекта са широка информационна кампания, експертно обучение на доброволци, провеждане на обучителни срещи в цялата страна, препоръки за законодателни промени. През април бяха връчени препоръки към българския парламент за обсъждане на правни мерки за превенция, защита и наказателно преследване срещу кибернасилието.

В срещата на „Дондуков“ 2 участваха представители на ръководството на „Зонта“, началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, директорът и ученици в Първа английска езикова гимназия в София, психолог и ученик от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, както и асистент и студент от Техническия университет в София. В университета от тази година има специалност „Киберсигурност“, към която е голям интересът на студентите.

На разговора бяха представени добрите резултати от работата по проекта до момента. „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“ добива все по-голяма популярност, статистиката сочи, че за повече от година близо 6 млн. души са чули за него. Непрекъснато се разширява и мрежата от доброволци, които да предават научените знания и умения. Ключово е участието на училищата.

Проектът „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“ ще се разширява и на международно ниво с включването на други държави, с които да се обменят опит и добри практики. Планира се създаването на общодостъпна платформа с всички обучителни материали, видеоматериали за различни форми на насилие, информация за практиките на други държави.

Срещата с вицепрезидента Йотова се проведе в рамките на 16-те световни дни срещу насилието, които започнаха на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените 25 ноември и ще продължат до 10 декември – Международния ден на правата на човека.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK