България експулсира принудително един руснак и двама граждани на Беларус

Снимка: Infomreja.bg

Със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки

България експулсира принудително един руснак и двама граждани на Беларус. 

Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от 5 години на трима чужди граждани, които са свещеници на Руската православна църква:

- Н. З. – гражданин на Руската Федерация;

- Е. П. – гражданин на Беларус;

- В. Б. – гражданин на Беларус;

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България, съобщават от Агенцията.

Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.

Взетите мерки са в изпълнение на правомощията на председателя на ДАНС, съобразно чл. 44, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България и в изпълнение на функциите на Агенцията съобразно чл. 4 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

От Руското посолство у нас коментираха:

На 21 септември свещениците от руската църква - подворието в София са били привикани в българската имиграционна служба, откъдето са получили заповед в рамките на 24 часа да напуснат територията на тази балканска държава, като лица уж представляващи заплаха за националната й сигурност . Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгений и служител на храма.

Този крещящ недружелюбен акт на българските власти не подлежи на никакво логично обяснение.

Хората, посветили живота си на служение на Бога в името на единството на руския и българския народ на основата на обща религия и християнски ценности, подобно на престъпници, в специални коли с решетки на прозорците, бяха върнати обратно в храма от българската имиграционна служба, за да си приберат нещата, и ще бъдат изгонени още днес като нарушители на закона. Те просто ще бъдат отведени до границата със Сърбия, където ще бъдат изоставени на произвола на съдбата.

Особено богохулство е, че тази стъпка е направена на празника Рождество на Пресвета Богородица - свещен и чист ден за енориашите на Руската православна църква.

Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж подказва, че сегашното ръководство на България окончателно е поело по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между държавите, но и на културните и хуманитарни връзки между нашите народи. Сега целта е да се скъсат отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки между руския и българския народ.

Древният руски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, отсега ще бъде затворен.

Още веднъж подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранните връзки между Русия и България е изцяло на българската страна.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK