С нова еднократна помощ от 300 лв. правителството ще подкрепи още 50 000 семейства

Снимка: Infomreja.bg

За изплащането на финансовата подкрепа правителството прие постановление за одобряване на 15 млн. лв. допълнителни разходи

Правителството ще подкрепи около 50 000 домакинства с нова еднократна помощ за отопление от 300 лв. С нея държавата ще подпомогне хора и семейства от нови рискови групи, които до момента не са получавали средства за отопление, но се нуждаят от такава подкрепа. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

За изплащането на финансовата подкрепа правителството прие постановление за одобряване на 15 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Вицепремиерът обясни, че право на еднократната помощ ще имат 8 уязвими групи. Сред тях са семействата с деца с трайни увреждания, семействата, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител, както и децата, настанени в семейства на роднини или близки или в приемно семейство. Право на такава подкрепа ще имат и хора с тежки увреждания и хора, които са пострадалите при природни бедствия през 2022 г. Помощ ще могат да получат и ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали.

Средствата ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. „Хората, които имат право на помощта вече са идентифицирани и не е необходимо да подават документи за кандидатстване“, заяви вицепремиерът Лазаров. Той обясни, че сумата ще се отпуска по облекчена процедура до края на тази година, така че хората да могат да направят своя информиран избор как да посрещнат разходите си за отопление.

Отпускането на новата помощ е третата мярка на правителството за осигуряване на подкрепа на хората от уязвимите групи в условията на значително поскъпване на цените на енергоизточниците и жизненоважни стоки. „До момента около 302 000 хора и семейства получиха целева помощ за отопление от 623,55 лв. В края на октомври бе отпусната еднократна помощ от 400 лв., като до момента тя е изплатена на около 10 000 семейства. С целия пакет от мерки за подкрепа за отоплителен сезон държавата ще подпомогне близо 380 000 души“, каза вицепремиерът Лазар Лазаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK