Протестът на КНСБ: Разпъват палатка с искане – минимална заплата от 760 лв.

Снимка: Infomreja.bg

Инфлацията обезцени труда на хиляди работещи

КНСБ започва протестна акция с искане за увеличение на минималната работна заплата и на доходите на работещите в бюджетния сектор.

За целта в четвъртък, от 8 часа сутринта, конфедерацията ще разположи синдикална протестна палатка в близост до служебния вход на Народното събрание, БНР.

Акцията започва в деня, в който изтича срокът за предложения за актуализация на бюджет 2022 г. и ще продължи до приемане на исканията на синдиката по него.

Конфедерацията настоява за ръст на минималната заплата от 710 на 760 лева. Друго искане е ръст на работните заплати за работниците и служителите в бюджетната сфера с минимум 15%, а на "работещите на терен" - с 20%.

"Инфлацията обезцени труда на хиляди работещи. Те не са спрели работа и изпълняват коректно и съобразно всички изисквания своите задължения. Искаме работещите да могат да си купят поне същите стоки и услуги, които са могли и миналата година по това време. Сега това е невъзможно", казват от КНСБ.

Според тях този ръст ще позволи да бъде компенсирано, макар и частично, нарастването на цените в резултат от ускоряването на инфлацията.

Друго основно искане на синдикатите е по-висока подкрепа за семейства с деца.

"Предлагаме увеличение на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хил. лв. за семейство с две деца. Това ще подпомогне домакинските бюджети на семейства с едно дете в размер на 750 лв. годишно и на семейства с две – в размер на 1500 лв." казват от КНСБ.

Те настояват и за преструктуриране на разходите по бюджета, за да се захранят перата, свързани със социалното подпомагане. КНСБ иска държавата да насочи допълнителен ресурс от 1,5 мрд.лв., за да се разшири обхватът на хората, нуждаещи се от подкрепа в трудната социална обстановка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d