Край на консултациите. Радев връчва мандата на ПП (ОБЗОР)

Снимка: Infomreja.bg

Държавният глава проведе консултации с ГЕРБ, ДПС, ИТН, Демократична България и Възраждане

Държавният глава проведе консултации с парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, ИТН, Демократична България и Възраждане в рамките на конституционната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство.

Във всичките си срещи с лидерите на партиите, Радев очерта няколко фактора, в който се случват консултациите, а именно – икономическа, политическа криза и криза на доверието на обществото към политическия елит.

Радев заяви пред ДПС, че партията винаги е била близо до избирателите си. Има такъв народ определи като партия, която има своите приоритети и ги спазва. За ДБ заяви, че това е партията, която стриктно продължава да води борбата за съдебната реформа, а пред Костадинов Радев заяви, че те имат категоричност по дадени теми.

От думите на президента обаче стана ясно, че правителство без коалиция няма как да се осъществи – независимо дали ще бъде съставен кабинет в 47 НС или ще се стигне до нови избори.

Президентът Радев подчерта и голямата отговорност, която носят лидерите на политическите партии за решенията, които вземат, както в национален, така и в международен контекст. „България е член на важни съюзи. Очаквам още по-голяма подкрепа в рамките на тези съюзи. Очаквам българските институции да работят така, че да използваме всяка възможност от нашето членство. Както да отстояваме своите национални интереси, така и да не допускаме България да остава в периферията на Европа. Да привличаме много повече инвестиции, а това означава да имаме много по-амбициозна, единна, последователна външна политика“, заяви президентът Радев.

Държавният глава изрази очакванията си Народното събрание да продължи работата си по всички важни въпроси, засягащи функционирането на държавата. Актуализацията на бюджета и пакетът закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане, заяви президентът Радев и изрази надежда партиите да влязат в градивен диалог.

Какво казаха лидерите на партиите пред президента:

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди, че ще върнат втория мандат за съставяне на правителство възможно най-бързо, така че да започнат консултации по връчване на мандат на третата политическа сила. „Отчитаме всички предизвикателства, пред които е изправена държавата ни“, заяви тя и призова останалите политически сили да проявят разум и да работят заедно, за да свърши парламентът необходимото.

Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в настоящото Народно събрание трудно може да бъде намерен необходимия диалог. „Ние трябва да се обърнем отново към избирателите. Избирателите да натоварят с определена отговорност и тежест политическите партии и в следващия парламент да влезем не с омраза и отрицание, а точно обратното –с нашите ценности, цели и предложения за приоритети на държавата“, заяви Мустафа Карадайъ.

„Ролята на президентската институция в момента е важна и е прекрасно, че вие ясно го осъзнавате и не се криете зад някой друг за тази отговорност“, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. По думите му ИТН осъзнава трудностите и ще направи всичко по силите си, когато бъде поканена на преговори за съставяне на правителство, но без да прекрачва морални граници.

„Добре е да се знае истината, но държа също така всеки участник в Консултативния съвет за национална сигурност да може да изкаже свободно своето мнение“, отговори президентът Радев на призива на Тошко Йорданов да разсекрети стенограмата от последния Консултативен съвет за национална сигурност, посветен на европейската перспектива на Република Северна Македония.

Аз продължавам да съм скептичен, че едни нови избори ще ми дадат някакво магическо решение на кризата в българската политическа класа, която не знае как да си говорим, не знае как да застава зад интересите, независимо от различията, които има и които неизбежно винаги ще ги има. Това е и причината да има нестабилност в България, каза съпредседателят на ДБ -  Христо Иванов.

Лидерът на Възраждане каза: Най-доброто решение е да отидем на нови избори. Не бива да се губим никакво време повече, защото трябва да има ново правителство преди началото на зимата.

На консултациите не се явиха от Продължаваме промяната и БСП с мотив, че се обсъжда актуализацията на бюджета.

От „Продължаваме промяната“ очакват нова дата за консултации, след завръщането на Радев от Мадрид.

Президентът ще ръководи българската делегация за участие в срещата на върха на НАТО в Испания.

След срещата с Възраждане обаче стана ясно, че цикълът разговори с партиите приключи. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK