В Гоце Делчев подготвят Трети национален туристически поход "Освободителите на Неврокоп"

Снимка: Фейсбук

Той е в чест на 109-годишнината от Освобождението на града

Стана вече традиция Туристическо дружество „Момини двори“ в Гоце Делчев да организира през месец октомври поход, посветен на годишнина от Освобождението на града през 1912 година. Той се провежда в 4 лъча, по маршрутите, по които са минали освободителите на града.

Участниците в първите два лъча се отправят към село Попови ливади и полагат цветя пред паметника на Гоце Делчев. След това тръгват обратно към града, но едните, вървейки по стъпките на войводите Тодор Паница и Александър Буйнов, минават през село Делчево и Момина кула, а другите  - през квартал Средна – пътя, по който са влезли в Неврокоп четата на поета революционер Пейо Яворов и 4-та дружина на 27-и Чепински полк.

Маршрутът на третия лъч е: село Ковачевица - връх Голак - село Марчево - град Гоце Делчев. По този път преди 109 години са минали войводите Стоян Мълчанков и Стоян Филипов със своите четници.

Четвъртият лъч тръгва от село Кремен, минава през местността Харами бунар и селата Брезница и Баничан, където участниците ще бъдат посрещната от членове на местното читалище „Изгрев – 1930“. Маршрутът минава край църквата „Свети Архангел Михаил“, в близост до която има паметна плоча на Гоце Делчев, отсядал в селото. Това е маршрутът, по който се е придвижил полкът от българската армия, ръководен от генерал Стилиян Ковачев.

Организаторите предвиждат четирите лъча да се съберат в 15 часа пред паметника на Гоце Делчев в центъра на града. Там те ще бъдат тържествено посрещнати като освободители - с хляб и сол. По традиция ще има и награждаване.

Третият национален туристически поход „Освободителите на град Неврокоп“ ще се проведе в неделя, 24 октомври.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK