Затвор за двамата машинисти след мегаделото за влаковата катастрофа в Хитрино

Снимка: Infomreja.bg

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна

Върховният касационен съд потвърди осъдителните присъдите, определени от Окръжен съд-Шумен през януари 2020 година и потвърдени от Апелативен съд-Варна през април 2021 година, и призна за виновни двамата локомотивни машинисти Д.М. и Р.П. за влаковата катастрофа на гара Хитрино, случила се през 2016 година, съобщават от държавното обвинение.

Д.М. беше окончателно осъден с „лишаване от свобода“ за срок от 15 години при общ режим на изтърпяване и бе лишен от право да упражнява професията на локомотивен машинист за срок от 17 години. Вторият подсъдим ще бъде лишен от свобода за срок от 10 години при общ режим. Той също ще бъде лишен от право да упражнява професията си за срок от 12 години.

Окръжната прокуратура в Шумен предаде двамата подсъдими на съд за това, че при управление на подвижен железопътен състав нарушили правилата за движение, установени със закон, като при навлизане в гара Хитрино при трети отклонителен коловоз не са изпълнили незабавно, точно и безусловно указанията на сигнализацията и при входен светофар до 40 км/ч, управлявали със 78 км/ч, в резултат на което е последвало дерайлиране на влаковата композиция с изтичане на газ пропилен и последвал взрив. Двамата причинили по непредпазливост смъртта на седем души, тежки телесни повреди на четирима души, средни телесни повреди на десетима, както и значителни материални щети. Д.М. е осъден като първи машинист на влаковата композиция, а Р.П. като втори.

Тежката влакова катастрофа, станала в ранните часове на 10 декември 2016 г. е причинена заради висока скорост при навлизане в гарата. Влаковата композиция, съставена от 26 вагони-цистерни и два локомотива, излязла от железния път, вагоните били повредени и от тях започнало изтичане на газ. Последвал взрив, в резултат на който загинали седем души, а четиринадесет били ранени с различни по степен телесни повреди. Повредени и унищожени били десетки къщи, сградата на общината, железният път и други.

Разследването на делото, поради неговата изключителна фактическа и правна сложност, бе възложено на следователи от Националната следствена служба под ръководството на Окръжната прокуратура в Шумен и се водеше на специален надзор.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна и влиза в сила от момента на произнасянето й.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK