Вицепремиерът: Всички обществени системи трябва да се адаптират спрямо застаряването на населението

Снимка: МТСП

Пенсионните, здравните и социалните системи се нуждаят от адаптиране и подсилване

Процесът на застаряването на населението изисква пренастройване на всички обществени системи за реализиране на възможностите, които дава по-дългия живот, в добро здраве и социална активност. Пенсионните, здравните и социалните системи се нуждаят от адаптиране и подсилване, свързано с осигуряването на по-висок обществен ресурс. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, който откри първия диалог в рамките на министерската конференция "Да изградим демографското бъдеще на Европа - пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна".

Във форума, който се провежда под патронажа на президента Румен Радев на 1 и 2 декември в София, участват държавни и правителствени ръководители, министри, представители на правителства, гражданското общество, частния сектор, академичните среди и международната общност от Европа, Азия, Латинска Америка и Африка.

В изказването си вицепремиерът наблегна върху насърчаването на образованието и обучението през целия активен живот. По думите му добавянето на нови знания и умения, повишаването на професионалната квалификация с всяко следващо работно място е средство за устойчивото развитие на обществата ни. От изключителна важност е достъп до качествени и безопасни работни места да имат както възрастните работници и служители, така и младите, на които предстои да се реализират професионално, подчерта Гълъб Донев.

Той акцентира и върху връзките между поколенията, които се открояват ярко на пазара на труда. Изграждането на екипи с участието на възрастни и млади служители създава условия за двупосочен обмен на опит и знания. Живеем и работим в дигитален свят, в който младите могат да бъдат много полезни на по-възрастните за повишаване на тяхната цифрова грамотност, подчерта министър Гълъб Донев.

Министърът на труда и социалната политика запозна участниците в конференцията с акцентите в националната стратегия за демографско развитие на населението на България. Тя е свързана с разбирането, че усилията трябва да бъдат насочени не само към насърчаване на раждаемостта, но и към инвестиции в хората – към създаване на условия за развитие на техния човешки талант. Предстои ни социално-икономическа реалност, в която остаряването ще се възприема като нова  възможност за реализация, а не като край на професионалния живот, каза Гълъб Донев.             

Той подчерта, че демографското бъдеще на Европа не може да се дискутира, като обръщаме гръб на хората от уязвимите групи, които живеят в бедност в периферията на обществото и търпят тежки материални лишения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK