Отделението по инвазивна кардиология в МБАЛ „Иван Скендеров“ - Гоце Делчев, беше тържествено открито

Снимка: Infomreja.bg

То е плод на задружните усилия на много хора с обща цел

Отделението по инвазивна кардиология в гоцеделчевската болница е пример за това, че когато има задружни усилия на хора с обща цел, нещата се получават дори в условия на криза. Тази мисъл подчертаха в изказванията си при официалното откриване и д-р Петър Филибев - управител на болницата, и Владимир Москов – кмет на община Гоце Делчев, и доц. Борислав Ацев от УМБАЛ „Света Екатерина“ в София.

Д-р Филибев благодари на четирите общини в Гоцеделчевски район, „които помогнаха и винаги са оказвали подкрепа на болницата“. Той благодари и на колегите си от УМБАЛ „Св. Екатерина“, „които оказаха жизненоважна помощ в началото на пандемията, когато имахме необходимост от реаниматори“.

Управителят си послужи и с езика на числата. За месец и половина, откакто новото отделение функционира, през него са преминали 127 пациенти, а през болницата за една година – над 1 800 пациенти, болни от COVID – 19.

Благодарност към лекарите от софийската болница изрази и кметът Владимир Москов. Той каза, че опитите да се „реализира тази голяма необходимост за хората от нашия край“ са продължили над 10 години, през които е търсена подкрепа от различни здравни заведения. Лекарите от „Света Екатерина“ са били тези, които са подали ръка.

Градоначалникът благодари и на всички дарители, участвали със средства в създаване на отделението, на всички общински съветници от четирите общини, като специално подчерта ролята на групата съветници от ГЕРБ начело с Никола Джингаров, съдействали за осигуряване на 600 000 лева от правителството – основната сума за реализиране на проекта.

Благодари както на д-р Филибев, така и на всички, които работят в общинската болница, за усилията им по време на тежката епидемиологична обстановка. Пожела им да имат сили и енергия, защото „всички ние разчитаме на тяхното усърдие“.

На тържеството присъстваха и едни от най-известните инвазивни кардиолози у нас – проф. Трендафилова – началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Св. Екатерина“, проф. Джоргова – доайен на инвазивната кардиология в България, и доц. Борислав Ацев.

В изказването си д-р Ацев определи като венец на общата работа между двете болници факта, че „ние можем на място, по на-бързия начин, да спасяваме хората, които се нуждаят от спешна помощ“. Той обърна внимание и на приемствеността по отношение на кадрите. Много от младите лекари, които благодарение на общинската подкрепа със стипендии специализират в „Св. Екатерина“, вече прилагат получените в нея знания и опит в родния си край. „Те работят по най-високи европейски стандарти и вие можете да сте сигурни и спокойни, че ще бъдете обгрижени и за вас ще бъде направено максималното“, каза доц. Ацев. В заключение той сподели, че сътрудничеството между двете здравни заведения ще продължи, като се осъществява все по-голяма приемственост между поколенията медици и „гоцеделчевският център стане пример не само в тази част на България, но известен и в трансграничната зона!“

Началникът на новооткритото Кардиологично отделение д-р Пламен Кръстев също благодари за оказваната подкрепа. Благодари и на Димитър Балтаджиев - председател на Общинския съвет в Гоце Делчев, който подари на отделението икона на Света Богородица.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK