Д-р София Ангелова: Бездимните цигари съдържат абсолютно същите токсични вещества като конвенционалните цигари

Снимка: Pixabay

Специалистът коментира белодробното здраве

„Белият дроб е органът, който извършва една от основните жизнени функции- дишането. Но, без мозъка, където се намират невроните, които съставляват дихателния център, и без гръдната клетка с дихателните мускули, белият дроб не може да извърши дишането”. Това каза Д-р София Ангелова, пулмолог и специалист по вътрешни болести, в студиото на предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Специалистът обясни, че белият дроб е органът, който е в най-пряка връзка с околната среда. "Ние вдишваме непрекъснато различни токсични вещества, вируси и бактерии. С тях белият дроб се справя благодарение на защитните си механизми- механични, имунологични и биохимични. Тази есен очакваме да се върнат старите респираторни инфекции. Риновируси, бокавируси, аденовируси и грипните вируси. И сред тях ще циркулира и омикронът. Трябва да различаваме настинката и грипа. При грипа има рязко покачване на температурата, болка по мускули и стави, главоболие, светобоязън. При настинката имаме гърлобол, хрема, след това кашлица. В сезона на повишена концентрация на фини прахови частици, повикванията към „Бърза помощ” са много повече. Мръсният въздух влошава хроничните заболявания. Когато паднат мъглите, се увеличава концентрацията на всички токсични газове- и от твърдото гориво, и от автомобилите".

По думите на д-р София Ангелова, при тютюнопушенето вдишваме 8 400 токсични вещества. "Те парализират ресничките на белия дроб. Това означава, че дихателното дърво се превръща в една гола тръба, през която преминават и вируси, и бактерии, и фини прахови частици, и много по-лесно достигат до долните отдели на белите дробове. Така има по-висок риск от хронични белодробни заболявания. Тютюнопушенето е болест.То не е само навик. То е и зависимост. Няма безвредно пушене. Бездимните цигари съдържат токсични вещества и органични летливи съединения, които са абсолютно същите като в конвенционалната цигара. Наргилетата са изключително вреди също. Обемът дим, които се поема за два часа престои в наргиле-бар е равен на дима на 100 изпушени цигари". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK