На 1 април ще се тества видеозаснемането при броенето на гласовете на изборите

Снимка: Infomreja.bg

Порталът ще е с напълно свободен достъп

Общественият съвет към Централната избирателна комисия направи демонстрация на видеонаблюдението по време на вота с демоверсия на сайта, в който то ще се излъчва. Порталът ще е с напълно свободен достъп, като в момента тече процес по донастройката му.

На 1 април ще се проведе инструкция с конкретни стъпки, която вече е качена на сайта на ЦИК. В същия ден ще бъде тествана и цялата система за видеонаблюдение", обясни шефът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов, съобщава БНТ.

"Картата на България е разделена на районни избирателни комисии, ще има търсачка за откриване на всяка една секционна избирателна комисия. След като приключи работата, на портала ще бъде качен записът от стрийма във всяка една СИК", обясни шефът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

Това, че някъде може да няма покритие и стрийм, не означава, че няма да има запис, увери той. Записът от устройството ще бъде качен заедно с останалите, които са се излъчвали на живо.

Водят се разговори с мобилните оператори за усилване на мрежите им в деня на изборите и за позициониране на мобилни екипи, така че значително да се намали броят на секционните комисии без покритие. Затруднения се очакват най-вече по високите планински райони, каза Филипов.

"Независимо от предизвикателствата и при отчитане на факта, че за първи път това се прави в държавата. На всичкото отгоре това е непознат процес в рамките на ЕС. Нашите изследвания показаха, че в рамките на Европа, само в Русия има такива действия. Ние сме се опитали да предложим вариант за реализиране, който е най-щадящ държавния бюджет. Ще ви припомня стойността - близо 6,5 млн. лева", коментира Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK