Христо Иванов: Корупцията е като тангото, изисква двама

Източник: БГНЕС

Той говори за имиджовите щети, които България търпи

Санкциите на САЩ са тежка присъда за неспособността на българските институции да решат проблемите с корупцията, заяви пред БГНЕС съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Корупцията е като тангото, тя изисква двама. Те описаха едните участници в тези двойки. Другите участници обаче са българските институции и българските политици, които толкова време поддържаха тези корупционни практики и модели“, категоричен е Иванов по повод на оповестените от Американското посолство имена.

„Искам съвсем конкретно да ги назова – Иван Гешев и Сотир Цацаров, които покриваха Пеевски. Трябва да си подадат оставките преди изобщо да започнем да вярваме, че българската прокуратура е способна да направи проверки. Иван Гешев отказа да разследва корупцията на Божков. Той беше разследван за изнасилвания, престъпления с културни ценности, за укриване на данъци, но не и за неговите собствени твърдения, че е давал подкупи на Бойко Борисов. Те не бяха разследвани. Именно за това покриване се наложи Министерство на финансите на САЩ да наложи тези санкции. Ако Гешев си беше свършил работата да разследва чекмеджетата на Борисов, да разследва Пеевски, нямаше да има нужда България да търпи тези имиджови щети“, каза още той.

Според него те могат да бъдат преодолени с две неща. Първо – дългогодишният премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да слезе от политическата сцена и второ – главният прокурор Иван Гешев да се оттегли, за което настояват и протестиращи граждани, като бъде заменен с друг главен прокурор, който да се заеме със решително и обективно разследване на всички съмнения за корупция.

„Ако чужденец иска да инвестира в България и я провери в „Гугъл“, излизат две неща – санкции и снимката с чекмеджетата на Борисов. Това е огромна имиджова щета“, смята съпредседателят на „Демократична България“.

Христо Иванов коментира и темата с наближаващия предсрочен парламентарен вот, насрочен за 11 юли, както изцяло машинното гласуване, което ЦИК трябва да организира дотогава.

„Ние подкрепяме техните усилия да приложат закона и да може всички позитиви на машинното гласуване да бъдат използвани. То може да бъде решение за цяла поредица от проблеми, които от много години пречат на изборния процес в България“, коментира още той. Според него гражданите трябва да са спокойни за честността на вота, тъй като последните законови промени позволяват независим одит на машините.

Христо Иванов призова също всички граждани да гласуват, както и хвърли обвинения към доскорошните управляващи от ГЕРБ, че се опитват да „внушат недоверие, с което да понижат избирателната активност, а оттам и да си осигурят по-голяма тежест в изборния процес.

„Възрастните хора се справят. Процесът е много лесен, интуитивен, няма никакъв проблем от гледна точка на избирателя. Този процес по никакъв начин не е по-сложен от хартиеното гласуване или ползването на обикновен телефон, както и банкомат. Много от възрастните хора си взимат своята пенсия през банкомати, общуват със своите деца и внуци през най-различни приложения. Просто не трябва да позволяваме хората да бъдат плашени“, допълни още съпредседателят на ДБ.

От обединението готвят и своя собствена кампания със симулатор в цялата страна, с което се надяват да допринесат за това хората спокойно и уверено да гласуват на 11 юли за когото пожелаят. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as