Културата в Благоевград има възможност да процъфти - как и кога?

Снимка: Infomreja.bg

Община Благоевград подаде ръка на Драматичния театър

Културата в Благоевград има възможност да процъфти още в ранна пролет, а до есета – да има узрели плодове, на които публиката да се любува.

Община Благоевград на съвместна пресконференция с директорите на Драматичния театър и Камерната опера обявиха своите намерения да работят заедно.

Най-напред кметът Илко Стоянов обяви, че ще работи с театъра за организирането на фестивал, който може би ще се реализира през септември.

Идеята е да има присъствие на различни театрални състави на фестивала, но и критика, която да организира дискусии. Не е обаче целта театралният фестивал да има състезателен характер, каза Маргарита Мачева.

Подобен фестивал е „роден“ в града през 1988 г., но след дълго прекъсване Мачева и Стоянов си подадоха ръка, за да го възстановят.

Другата добра новина е, че Камерната опера ще кандидатства пред Министерството на културата, за да се превърне в регионална. Целта е да се изнасят концерти не само в Благоевград, но и в цялата област.

Финансирането се очаква да е смесено – между Общината и културното министерство.

„Ние сме с размерите на оркестър, но правим опера, макар и камерна. Ние сме единствената опера в света със състав от 38 души“, каза Лина Ангелова.

Тя обясни, че това е първият по роди си проект в България за „регионална опера“. Очаква се до два месеца да има отговор дали метаморфозата ще се реализира.

Ангелова обяви още, че между 2 и 10 юни ще има фестивал в Камерната опера, в който ще участват Александрина Пендачанска, която ще води майсторски клас и концерт след това, както и известният цигулар Светлин Русев.

„Идеята за проекта е още преди 10 години, но се реализира чак сега. Това е огромно събитие за Благоевград и региона“, каза Ангелова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK