Вторият по големина работнически синдикат в страната - КТ "Подкрепа", е силно скептичен по отношение на антикризисните мерки, широко прокламирани от правителството от близо две седмици.

Скепсисът по темата бе изразен от лидера на синдикалната организация Димитър Манолов преди заседанието на т.нар. "тристранка" - Националният съвет за тристранно сътрудничество между държава, синдикати и работодатели.

"Това не са антикризисни мерки, това са някакви намерения, докато не се появят някакви законови текстове. И то не го казвам ей така, по принцип. Защото всички знаем, че дяволът е в детайлите. Защото сегашните намерения, когато утре са превъплътени в нормативни актове, могат да започнат да изглеждат по съвсем друг начин", каза Манолов.

И подчерта - във въпросните мерки отсъствал фокус върху кого да бъдат приложени, като по същество целта била само "да има някакви мерки".

Пенсиите - това следва да бъде основният акцент, заяви лидерът на КТ "Подкрепа".

"Защото и тук нещата са направени така, че отсъства кореспонденция едно с друго. Очевидно има трудни въпроси как може пенсията да е по-голяма от максималния осигурителен доход, което е абсурд по самата теория за пенсиите", каза Димитър Манолов.

Припомняме, че според плановете на кабинета максималната пенсия ще скочи до 3400 лева от юли.

Свалянето на ДДС на хляба на 0% също нямало да доведе до спад на цената, смята лидерът на КТ "Подкрепа".

"Имам сериозни причини, че това няма да стане. И това не е критика към хората, които въведоха тази мярка. Просто бе изпуснат духът от бутилката още през по-миналата година при ресторантьорите. И оттук нататък всеки може да се възползва от този пример", обясни Димитър Манолов.