90% ефективност на ваксината на „Модерна“ до 6 месеца

Източник: EPA/БГНЕС

Освен това тя има 95% ефикасност срещу тежки случаи на заболяването

Нови данни от клиничното изпитване показват, че ваксината на "Модерна" срещу COVID-19 има ефективност над 90% шест месеца след получаване на втората доза. Освен това тя има 95% ефикасност срещу тежки случаи на заболяването.

Това става ясно от изявление на "Модерна".

Компанията също така даде актуална информация за усилията си с бустерните ваксини с вариант COVID.

Главният изпълнителен директор на "Модерна" Стефан Бансел каза: "Новите предклинични данни за нашите специфични кандидати за ваксини ни дават увереност, че можем активно да атакуваме новъзникващите варианти и мутации на пандемията.

"Модерна" ще направи толкова актуализации на ваксината си COVID-19, колкото е необходимо, докато пандемията не бъде овладяна.

По-рано този месец в New England Journal of Medicine излезе статия, в която се посочва, че е налице висок брой антитела след шест месеца ваксиниране. "Модерна" също публикува днес данни, които предполагат, че ваксините не са свързани с образуването на кръвни съсиреци, което потвърди главният медицински съветник на президента на САЩ Джо Байдън - д-р Антъни Фаучи.

Подобни данни изнесоха и от изследванията за ваксината на Pfizer/BioNTech

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуваха проучване, в което се твърди, че ваксините срещу коронавирус, произведени от Pfizer и Moderna, са 80% ефективни след първата от двете дози. Изследването е проведено между декември и март и в него са участвали почти 4000 здравни работници, съобщава СиЕнБиСи.

Две седмици след втората доза ефективността на ваксините се е увеличила до 90%. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK