ГЕРБ дава около 7 министерски кресла за експерти на ДПС и ИТН

Снимка: БТА

Няма да има бивши министри от кабинета "Борисов", каза Делян Добрев

ДПС и "Има такъв народ" ще получат около 7 министерски кресла в кабинета на Мария Габриел. Министерските постове ще бъдат разпределени пропорционално на тежестта на парламентарната група, която подкрепя първия мандат, стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев по бТВ.

Според него ДПС ще имат от трима до петима министри, а ИТН може би двама. Добрев предположи, че за ГЕРБ-СДС ще останат между 13 и 15 министерства.

"Не мога да ви кажа кои ще са министрите в проектокабинета на Мария Габриел, мога да ви кажа кои няма да са, какъв ще е профилът на министрите - експертен, с ограничен мандат, няма да бъдат ярки политически фигури", каза депутатът.

Делян Добрев беше категоричен, че в състава на правителството няма да видим нито него, нито друг бивш министър от кабинета на ГЕРБ

"Аз няма да съм част от този кабинет. Вероятно нито един министър, който е бил министър по времето на ГЕРБ, няма да е сега предложен в кабинета "Габриел", за да направим опит този кабинет да получи по-широка подкрепа извън ДПС и ИТН. Експертите в кабинета ще бъдат експерти, излъчени от трите партии, заявили подкрепа за кабинет "Габриел", посочи Добрев.

Бившият енергиен министър отправи и задочна оферта към "Демократична България", за да избегнат подкрепа на първия мандат, но и да позволят да има правителство.

"Има един елегантен начин да бъде избрано това правителство - ако ДБ не желаят да натиснат копчето за кабинет на Мария Габриел - просто да не гласуват, защото тогава 116 депутати ще са достатъчни, за да бъде избран този кабинет. Ако искат конституционна реформа, трябва да изберат този кабинет", подчерта Добрев.

И отново предупреди: "Ако няма правителство и парламентът приеме бюджет, дефицитът ще стане 10-12%. Ще станем рекордьори по дефицит в Европа".

И лидерката на депутатите от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова не коментира имена на министри.

"Няма да се ангажирам с имена, защото до последно текат разговори. Все още се опитваме да намерим баланс с останалите парламентарни групи. Коректно е всички, които участват в правителство с подкрепа, да имат своето представителство. Всички, които подкрепят в мнозинство в НС правителство, имат право да излъчат своите кандидатури. При всички положения така е редно. Уважаваме всички български граждани и техния вот и всеки трябва да се съобразява с това", каза председателката на парламентарната група по БНР.

По повод липсващите петима депутати, за да има мнозинство кабинетът "Габриел", Десислава Атанасова коментира, че те нямат намерение да правят като ПП в миналия парламент и да си осигуряват по същия начин бройки депутати, като така напомни за разпада на групата на ИТН и подкрепата, която получи четворната коалиция от няколко отцепници от партията на Слави Трифонов.

"Нито ще опитваме чрез натиск, нито чрез някакви примамки, нито чрез каквито и да било други действия да ангажираме депутати от други парламентарни групи, извън тези, които публично заявиха своята подкрепа - ДПС и ИТН, за това правителство", заяви Атанасова. Няма да предприемем стъпки, както направиха от ПП в тяхното правителство, когато то се разпадаше, категорична беше тя.

"Ние такъв подход изобщо не обмисляме да реализираме. Дори няма да призоваваме 5-6-10 народни представители да се отцепват, да не идват на работа, а да гласуват по съвест", добави тя.

Според нея, ако не се реализира първият мандат, не вижда как ще се води разговор за втори. Атанасова подчерта, че представят безупречен в своята биография кандидат за премиер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK