Йотова: Туризмът да е приоритет за българската икономика не само на думи

Снимка: Прессекретариат

Вицепрезидентът определи туристическия бранш като един от най-тежко засегнатите от пандемията

„Често политици и хора с амбиция да управляват посочват туризма като приоритет за българската икономика, но това остава в сферата на пожеланията. Крайно време е секторът да се превърне в реален приоритет, който се развива с конкретни мерки и визия, да има осъзната и развита национална политика, с по-голям ангажимент на държавата“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Шестите годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма под патронажа на държавния галва Румен Радев.

Йотова определи туристическия бранш като един от най-тежко засегнатите от пандемията и поздрави представителите на сектора за усилията и успеха по адаптиране към новите условия на работа. Вицепрезидентът изтъкна ефективността на мерките за подкрепа, предприети от служебното правителство. Тя посочи, че в Националния план за възстановяване и устойчивост туризмът е залегнал като приоритетна политика.

Вицепрезидентът заяви, че България има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да определи визията, към която се стреми. „Не искаме ли целогодишен туризъм, който да формира над 12% от БВП на страната, каквито бяха стойностите преди кризата? Не искаме ли туризъм, в който не само се влагат инвестиции, но който привлича инвестиции? Добре развит културен туризъм, обвързан с други варианти за почивка и развлечение? Не искаме ли по-широка реклама на неизчерпаемите възможности в България? Можем да го постигнем с повече мисъл и желание“, убедена е Илияна Йотова.

Вицепрезидентът връчи първата специална награда в категория „Изборът на българите“ на „Исторически парк“, с. Неофит Рилски, област Варна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK