Природният газ ще поевтинее още през ноември, прогнозира шефът на КЕВР

Снимка: iStock

През октомври цената на природния газ се понижи с близо 34% спрямо тази за септември

Природният газ ще поевтинее още и през ноември. Това прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той беше гост на кръгла маса, посветена на зеления енергиен преход, съобщи БНТ.

По думите му газовото хранилище в Чирен е пълно на 77%, докато като средно в Европа този показател е 90%. Иванов смята обаче, че и България би трябвало да успее да запълни хранилището си преди зимата.

Според него КЕВР ще може да запази цените до началото на следващата година на ниво под 250 лева за мегаватчас, така че да не се налагат допълнителни помощи за бизнеса и рязко поскъпване на парното.

"Относно природния газ в момента имаме светлина в тунела, що се касае до България. Вие знаете, че цената на природния газ за октомври е намалена с 34%. Мога да ви уверя, че ако не се случи нещо наистина извънредно в международен мащаб с войната в Украйна, а ситуацията се запази такава каквато е в момента, считам, че и за месец ноември, и за месец декември цените на природния газ няма да растат. Дори мога малко смело да кажа, че за месец ноември се очаква ново понижаване на цената", заяви Иван Иванов.

Припомняме, че през октомври цената на природния газ се понижи с близо 34% спрямо тази за септември, а от 1 октомври официално бе пусната в експлоатация газовата връзка между България и Гърция, която дава възможност страната ни да получава договорения азерски газ. Обявената от "Булгаргаз" прогнозна цена на газа за ноември обаче предвижда поскъпване, а не поевтиняване на синьото гориво.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK