При предсрочен вот през март червените линии щели да избледнеят

Снимка: Infomreja.bg

Ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат

Ситуацията на политическия небосклон се изяснява в краткосрочен, но не и в дългосрочен план. Това заяви пред БНР Димитър Ганев, политически анализатор от изследователски център "Тренд".

Той посочи, че връчването на мандат е конституционна процедура, която е нямало как да бъде избегната.

Според него е станало ясно, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани.

Ганев е на мнение, че ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат, който президентът е заявил, че ще връчи през януари.

Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени, смята той.

По негови думи по-вероятният сценарий е към средата на март да отидем на предсрочни парламентарни избори.

"Има два варианта, които са дискутирани- единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише документ между ГЕРБ, ПП и ДБ, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и ДБ. Вторият вариант е да се състави т.нар. "хартиена коалиция". Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен", коментира Ганев.

Според него политическата цена, която трябва да се плати във всеки от двата варианта, е изключително висока.

ПП се позиционирала като анти-ГЕРБ партия. Коалиция "Рашидов" пък щяла да е непопулярна и ще трябва да посрещне тежка социално-икономическа ситуация.

Ганев припомни, че в края на октомври 2023 г. ще се проведат избори за местна власт. "Ако ГЕРБ участва в такава коалиция, това означава да подари част от местния вот на ДБ и ПП. А местната власт е фундамента на всяка партия", отбеляза експертът.

Според него, ако се проведат предсрочни парламентарни избори през март, политическата ситуация вероятно ще бъде различна.

"Общественият натиск за съставяне на редовен кабинет ще бъде много по-силен от този, който има в момента. Червените линии, които се поставят от партиите, вероятно ще поизбледнеят", аргументира се Ганев.

По негови думи, ако има някакво ново прогресивно ляво в българския политически живот, то това е повече ПП, отколкото този опит за реабилитация на кръгове от БСП.

Относно организираната от Костадин Паскалев среща на леви движения Ганев заяи, че това събиране не е ново ляво, а опит за консолидиране на старото и за връщане в играта.

Докато Борисов управляваше, БСП имаше статут на алтернатива, отбеляза той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK