Дават Кирил Петков на прокурор за руските дипломати, Генчовска не е подписвала

Снимка: Infomreja.bg

Тошко Йорданов: Няма доклад на ДАНС

Теодора Генчовска е информирала председателския съвет на парламента каква информация е дошла в МВнР във връзка с експулсирането на руските дипломати. Дала съм точно информация каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали от Министерския съвет - всичко е с гриф, обясни външният министър в оставка пред журналисти в Народното събрание. Тя и председателят на ДАНС Пламен Тончев бяха извикани от председателския съвет по повод руската нота от вчера, предаде БТА.

Очакваме указания от премиера какво да предприемем оттук нататък, изпратено му е официално писмо, подчерта Генчовска. И добави - има координация, говорено е с него, нека да дойдат писмени указания от него. Дошли са писмата със списъците, поискали сме указания от Министерския съвет, те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура, подчерта министърът.

На въпрос дали има данни, че 70-те души са работили срещу интересите на страната ни, отговори, че въпросът е към ДАНС. Във външно министерство пристигат само имена с лични данни, има две писма със списъци, подписани от председателя на ДАНС, уточни Теодора Генчовска.

Председателят на ДАНС каза конкретно какво се е случило на Съвета по сигурност, не съм присъствала на него, каза министърът в оставка, попитана кой е взел решението за отзоваването на дипломатите.

Преди това председателят на "Възраждане" Костадинов Костадинов съобщи, че на председателския съвет е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при министър-председателя. От партията  стигнахме до заключение, че премиерът е използвал структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Поради тази причина от "Възраждане" ще изготвят сигнал до прокуратурата, в който ще искат Кирил Петков да бъде незабавно разследван.

По думите на Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ", ДАНС са дали два списъка, като вторият е три дни след първия. Няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвета по сигурността, има устни разпореждания на Кирил Петков, подчерта той. На Съвета са обсъждали нещо съвсем различно - външно министерство са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическия корпус, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж, това е друга процедура и тя трае един месец, обясни той. Да обявиш 70 човека за персона нон грата и да ги "изчистиш за 72 часа, не е това, което са казали Външно", посочи Йорданов. По думите му те са изгонени не по принцип за реципрочност, а със списъци на ДАНС, по искане лично на премиера.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че председателският съвет на Народното събрание не може да се занимава с провеждане на следствие. Става дума за изключително сложни процеси, административни, политически, които в момента бяха представени по определен начин, посочи той. Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации, коментира Иванов.

Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди , че има различна степен на опасност за националните интереси, посочи Иванов. "Ако ДАНС твърди, че е включило в тези списъци хора, за които не е имало достатъчно основания, това повдига въпроса за отговорността на председателя на ДАНС защо го е направил. Но това са неща, които ние не можем в председателския съвет да ги установяваме", коментира той. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK