Зеленски: Украинската армия е в трудна ситуация, в Донбас е тежко

Снимка: БГНЕС

Украинският президент сложи край на дипломатическите отношения със Сирия

Украинският президент Воладимир Зеленски призна в сряда, че украинската армия се намира в много трудна ситуация в Донбас, в района на градовете Лисичанск, Авдеевка, Артемовск (Бахмут).

"Също така в Донбас, Лисичанск, Авдеевка, общините в посока Бахмут - ситуацията там остава много трудна и много тежка", каза Зеленски във видеообръщение в Телеграм.

Украинският президент заяви, че властите на страната правят всичко възможно да получат модерни артилерийски системи от западните съюзници, за да "отговорят правилно" на настъплението на войските на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), действащи с подкрепата на руските въоръжени сили, предава БГНЕС.

Първите руски бойци от специалните части влязоха в Лисичанск, заяви в сряда чеченският президент Рамзан Кадиров, като отбеляза, че градът "скоро ще бъде освободен от украинските окупатори".

Междувременно офицерът от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко не изключва, че петролната рафинерия в Лисичанск вече може да е превзета от силите на ЛНР и руските въоръжени сили.

Магистралата, свързваща Артемивск и Лисичанск, е блокирана от военните на ЛНР и Русия, като доставките на Въоръжените сили на Украйна за Лисичанск са напълно прекъснати, заяви пред ТАСС Виталий Киселев, помощник-министър на вътрешните работи на ЛНР.

Също така украинският президент обяви снощи, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, след като режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 г., предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Вече няма да има отношения между Украйна и Сирия", заяви Зеленски във видео в Телеграм, твърдейки, че "натискът на санкциите" срещу Дамаск, съюзник на Русия, "ще стане още по-голям".

"Това е незначителна история", отбеляза с пренебрежение той, предпочитайки да акцентира върху подписването в Брюксел на споразумение за режим на "безвизов превоз" на товари от Украйна в Европейския съюз.

Вчера Сирия обяви, че признава т. нар. Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна за независими и с това стана първата държава (след Русия), която го направи.

Това не е първият случай, когато Сирия изразява подкрепата си за територии, признати от Русия за независими. През 2018 г. Дамаск призна независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Сирия и Русия са съюзници от десетилетия, но връзките им станаха значително по-тесни при сирийския конфликт и военната намеса на Москва от 2015 г. насам на страната на режима на Башар Асад. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK