Министър Драгомир Заков: Ускорената модернизация на Българската армия е без алтернатива

Снимка: МО, пресцентър

Днес започна изграждането на първия многофункционален модулен патрулен кораб

„За мен като министър на отбраната ускорената модернизация, превъоръжаването на Българската армия са без алтернатива. Придобиването на нова, модерна техника, въоръжение, оборудване и екипировка, са един от начините за изграждане на боеспособна армия.“ Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков днес, 17 юни, на тържествената церемония по  залагане на кила на първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. Той посочи, че за постигането на тази ускорена модернизация е необходима последователна и целенасочена  политика при ясно спазване на правилата, но и при ясна визия за модерни български въоръжени сили. „Осъзнавам, че с построяването на двата кораба не приключва модернизацията на Военноморските сили. В Министерството на отбраната военният ни флот има единствено и само подкрепа“, заяви министър Заков.

Тържествената церемония  се проведе в корабостроителния завод „МТГ - Делфин“, с. Езерово, и на нея присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, управляващият директор на NVL B.V. & Co. KG Дирк Малговски и изпълнителният директор на МТГ „Делфин“ Светлин Стоянов.

„Присъстваме на знаменателен акт – залагането на кила на нов боен кораб,  първият от двата многофункционални патрулни кораба за ВМС. С този акт започва реалното строителство на кораба. Това, което е заложено в проекта, благодарение на нашите корабостроители ще започне да се оформя като корпус и силует. България се завръща на световната карта на военното корабостроене“, заяви в изказването си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той благодари за професионализма на екипите, работили по този проект. „За нас, военните моряци, това не е само начало на строителството на кораб. За нас това е реализацията на десетилетна мечта българските ВМС да имат нови бойни кораби и е един от най-успешните проекти за обновяване на армията“, посочи началникът на отбраната.

„Залагането на кила на бъдещия български кораб „Храбри“ наистина е исторически момент не само за проектантите, заварчиците, електротехниците и майсторите, чиито висок опит, изобретателност трудолюбие и всеотдайност ще вдъхват живот на този модерен кораб, но и за бъдещите моряци от ВМС, които ще служат на борда, защитавайки нашата нация“, отбеляза и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

От днес на практика започва изграждането на първия многофункционален модулен патрулен кораб. Строежът на втория кораб ще стартира в началото на 2023 година.

По-късно днес министър Заков и адмирал Ефтимов посетиха Военноморския координационен елемент във Варна и Щаба на ВМС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK