Доц. Атанас Дафинов открива самостоятелна изложба за 55-ия си рожден ден

снимки: infomreja.bg

Своята 55-годишнина отбелязва с изложба известният благоевградски художник-график, доц. Атанас Дафинов. Експозицията се открива тази вечер от 17 часа в партерния салон на Радио Благоевград. “Колаж от спомени” е нарекъл авторът своите търсения на кодове, за да разгадае обозримото и неизразимото, истинското и измамното – в  себе си и извън него.

Неизменен участник през последните десетилетия във всички изяви на Сдружението на благоевградските художници “Македония арт” талантливият график успешно извървява пътя от преподавател в НХГ “Св. Св. Кирил и Методий” до академичната общност на ЮЗУ “Неофит Рилски” в Катедрата по изобразително изкуство на Факултета по изкуствата.

Вярвайки в семантиката и асоциациите на  детайли и мотиви в природата, в творбите си той създава други структури и представи за традиция извън фолклорната образност, изградена чрез композиционно осмислено движение на  линиарен  ритъм  в свободно, интуитивно създадено фактурно поле от моментна спонтанност и символи на мистичното във видимия свят.

Нека издадем и една малка тайна: изложбата си доц. Атанас Дафинов е посветил на радиожурналиста Илия Златинов, който, макар и в отвъдното, присъства в творчеството му чрез рисунките, които той илюсрира в стихосбирките му „Стотник” и „Имаго”.

На талантливия график – още два пъти по 55 и попътен вятър в духовния живот на Благоевград и страната!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g