От Министерството на здравеопазването излязоха с препоръки към Българската православна църква по повод мерките срещу разпространението на коронавируса за Цветница и за Великденските празници. Те бяха представени от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на специален брифинг.

Изисква се задължително спазване на физическа дистанция от поне метър и половина на всички присъстващи, носене на маска от всички в църквата, с изключение на свещенослужителите, осигуряване на дезинфектант на входа на храма, контактно почистване, проветряване, регулиране на потока и броя на лицата, които посрещат и изпращат, входно-изходни коридори, информационни табла за движение в храма, при възможност намаляване на продължителността на църковната служба.

Отчитайки спецификата им, се счита целесъобразно да не се целуват иконите и да се докосват реликвите, добави министърът.

Върбовите клонки ще се раздават извън църквите на всички хора. Няма особена разлика с провеждането на ритуалите в сравнение с миналата, 2020 година, каза главният епидемиолог доц. Ангел Кунчев. Не е забранено влизането в църквата, но се препоръчва да е в часове и моменти без струпване на много хора и при спазване на общите правила, които важат за мол, магазин и други.

Начинът на извършване на службите и това, което се случва в църквата, няма да се следи от Министерство на здравеопазването и да се казва какво се случва там - каза министър Костадин Ангелов на въпрос за начина на приемане на причастие. Заповедта ще бъде издадена до края на деня.

Министерство на здравеопазването предвижда разхлабване на някои мерки след 10 май заради 4 седмици задържане на кривата на заболяваемостта. Първата такава ще е спрямо учениците от прогимназиален етап. На първо място след 10 май ще има нова заповед по отношение на броя класове, които могат да присъстват в училище, като се очаква предложение от министъра на образованието, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

"Продължава намаляване на заболеваемостта в страната, като тя падна под 400 души средно за страната от вчера. Надявам се, че тази тенденция ще е устойчива", каза от своя страна доц. Ангел Кунчев, национален епидемиолог. Тази статистика, по думите му, дава възможност да се разхлабят още противоепидемични мерки, но не и да се отпускаме твърде много. Мерките са коментирани с ресорните министри - приоритет образование, култура, спорт и здравеопазване.

От утре се позволява присъствено обучение в езикови, обучителни центрове и школи при спазване на дистанция от метър и половина, миене на ръцете, проветряване на всеки час и носене на маски. По отношение на провеждане на спортните състезания на открито - се позволява заетост на до 30% от местата, не повече от 1000 души на сектор, метър и половина дистанция и носене на маски, датата за отварянето им е 24 май.

Влизането в страната се позволява от 1 май заради туристическия сезон - по три начина - ваксинационен сертификат, ваксинационен курс, отрицателен PCR или антигенен тест, като видовете ще са утвърдените от ЕС и качени на сайта на МЗ. Другият вариант е документ за преболедуване на заболяването не повече от 6 месеца преди влизането в страната. След 6 месеца ще се залага на друг вариант - като например ваксинация.

Ваксинациоенен сертификат се издава след 14 дни от ваксинацията. В заключение Кунчев уточни, че ако не се спазят мерки по великденските празници, може да се увеличи заболеваемостта. /news.bg/