Лекарства за близо 50 млн. лв. са отпуснати през НЗИС

Снимка: Infomreja.bg

Средно на ден се изписват лекарства за около 125 хил. лв.

Общата стойност на отпуснатите лекарства през Националната здравно-информационна система (НЗИС) достигна близо 50 млн. лв. Средно на ден се изписват лекарства за около 125 хил. лв. Това обяви зам.-директорът „Софтуерни интеграции“ в „Информационно обслужване“ АД Борис Костадинов по време на форума „Дигитално здраве“.

На него присъстваха министърът на електронното управление Божидар Божанов, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, председателят на Комисията по здравеопазване на Народното Събрание доц. д-р Антон Тонев, председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и др. Основен акцент по време на целия форум беше изградената от  „Информационно обслужване“ АД Национална здравно-информационна система.

През системата са генерирани общо 16 млн. електронни рецепти, 380 хил. електронни направления и 4.4 млн. е-имунизации, а само за два месеца НЗИС отчита над 300 хил. електронни прегледи. Общо са регистрирани внушителните 211 млн. обработени заявки. Създадени са електронни здравни записи за близо 5 млн. пациенти.

„Цифрите недвусмислено показват, че системата работи безупречно и се ползва много активно“, каза Борис Костадинов. По думите му в НЗИС са регистрирани близо 8 300 лекари, 4 400 фармацевти, около 1 000 лаборанти и над 360 зъболекари.

До този момент с Националната здравно-информационна система са интегрирани над 80 различни софтуерни продукта и техният брой се увеличава всеки месец. От пускането си в експлоатация, системата има 9 основни и над 30 надграждащи версии, и разполага с повече от 330 функционалности.

 „Крайната цел на НЗИС е пълна дигитализация на медицинската информация за всеки един ползвател на здравни услуги в България“, каза Борис Костадинов.По думите му, събирането  на едно място на информацията и в унифициран вид създава основа за предоставяне на по-комплексни медицински услуги за пациентите. Така всеки гражданин разполага със своите медицински данни в дигитален формат и може ги предостави при необходимост на избрани медицински лица.

По време на форума за първи път пред широка аудитория беше представено мобилното приложение „еЗдраве“, което се разработва от „Информационно обслужване“ АД. То дава достъп до здравното медицинско досие и е изцяло насочено към пациентите. Ще съдържа в обща здравна информация, данни от прегледи, издадени рецепти, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др.

Чрез него всеки пациент ще разполага в мобилното си устройство с  най-важната медицинска информация по всяко време и ще може да я предоставя, при необходимост, на медицински лица. В приложението ще има информация за предписаните лекарства и инструкции за дозировка и прием, експертни решения на ТЕЛК, информация за алергии и др.

Приложението “еЗдраве” ще бъде  безплатно и  достъпно за мобилни устройства с операционни системи Android и iOS. В момента се извършват тестове на функционалностите му и се очаква то да бъде достъпно за пациентите в близките 3 месеца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK