МЗ: Как можем да ограничим разпространението на COVID-19?

Снимка: МВР, архив

В студените месеци вирусите се разпространяват по-лесно

Как можем да ограничим разпространението на SARS-CoV-2 в студените месеци, когато вирусите се разпространяват по-лесно – информацията е публикувана на фейсбук страницата на МЗ.

Важно е с поведението си да ограничим разпространението на SARS-CoV-2, защото когато вирусът се размножава и изменя в инфектираните хора, вероятността да се стигне до появата на нови варианти и мутации значително се увеличава.

Всеки човек притежава индивидуални генетични, епигенетични и имунологични особености, а преминаването на вируса през много на брой и различни гостоприемници оказва влияние върху еволюцията му. Вирусите имат три цели: да се предават по-лесно от човек на човек, да се размножават по-бързо и да избягват имунния ни отговор.

Задача на науката е да опознае поведението на коронавируса, да открие онези фактори, които повишават риска от тежко боледуване, да актуализира и усъвършенства ваксините, и да предложи високоефективни специфични лекарства. Спазването на общите противоепидемични мерки е първото условие за ограничаване на вирусното разпространение.

Много важно е голяма част от населението да е развило имунитет срещу вируса. Ваксинацията ще спомогне за това в сравнително кратък времеви интервал, осигурявайки индивидуална защита на гражданите срещу тежко боледуване. Ваксинирането ще допринесе и  за ограничаване на появата на нови „притеснителни“ варианти и мутации на вируса.

Повечето вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студените месеци. Препоръката е за стриктно спазване на общите противоепидемични мерки, носене на предпазна маска за лице, избягване на места със струпване на хора, учестена дезинфекция и редовно проветряване на помещенията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK