"Седмица на сираците" набра 577 хил. лв. за деца без родители на Мюсюлманското изповедание

Снимка: iStock

Към момента сираците, които обгрижва Мюсюлманското изповедание, са 384

Мюсюлманското изповедание набра 577 хил. лв., които ще бъдат изразходвани изцяло за подпомагане на деца без родители.

Средствата са от кампанията "Седмица на сираците", организирана от Главното Мюфтийство за девета поредна година. По-голямата част сумата е постъпила чрез дарения през 2021 г., а друга част е остатък от средства, набрани при провеждането на инициативата в предходни години.

"Желанието ни е не само да подпомогнем финансово децата без родители, но и да бъдем съпричастни като общуваме с тях. Така можем да ги мотивираме и да им напомним, че не трябва да се чувстват сами, защото имат братя и сестри, които работят всеотдайно за тях", заяви ресорният зам.-главен мюфтия Бейхан Мехмед.

Към момента сираците, които обгрижва Мюсюлманското изповедание, са 384. Те са на възраст до 16 години, с починали бащи.
През месец декември 2021 г. Комисията по социални въпроси към Висшия мюсюлмански съвет взе решение за увеличаване на месечния размер на помощта и обхвата на подпомогнатите деца, както следва:
- Месечната помощ за сираците беше увеличена от 60 на 70 лв. или от 720 на 840 лв. годишно;
- Възрастта за кандидатстване за помощта на Мюсюлманското изповедание също беше увеличена. Досега заявления можеха да подават сираци до 14-годишна възраст. След промяната на условията се допускат кандидати до 16-годишна възраст.

Одобряването на молби за подпомагане продължава през цялата година, а средствата се предоставят на тримесечие от Районните мюфтийства. До месец броят на сираците, които обгрижваме, ще достигне 430.

Главното Мюфтийство изказва искрени благодарности на всички дарители за доверието, което ни гласуваха! Благодарение на общите ни усилия кампанията "Седмица на сираците" се превърна в един от най-успешните проекти на институцията.

Изказваме огромни благодарности и на Районните мюфтийства и техните служители; на женските ни организации и джамийските настоятелства, които организираха благотворителни базари. Така кампанията "Седмица на сираците" излезе от пределите на джамиите и се пренесе в центъра на градовете и селата. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK