Парк „Рила“ отбеляза Световния ден на Земята с поредица от инициативи

Снимка: Infomreja.bg

Дирекция „Национален парк Рила“ отбеляза Световния ден на Земята под мотото „Защитете биологичните видове“ с поредица от инициативи в Благоевград, Разлог, Паничище и Самоков.

Инициативите стартираха на 16 и 17 април 2019 г., когато Д „НП Рила” и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – гр. Благоевград, проведоха първите открити уроци свързани с отбелязване на Световния ден с участието на третокласници от благоевградското училище. Програмата включваше мултимедийни презентации за запознаване с дивата природа на Национален парк „Рила“ на тема: „За живота на дивата коза“ за популяризиране на биоразообразието на Национален парк „Рила“. Открит урок на тема „Защитете биологичните видове“ в училището ще се проведе и на 19 април 2019 г. от 16.00 часа.

Отбелязване на Деня на Земята, се проведе и на 17 април в Посетителски център – Паничище, където експерти от парковата дирекция под формата на беседи, презентации за запознаха партньори и представители на заинтересовани страни с дивата природа на НП „Рила“.

На 18 април 2019 г. Д „НП Рила” и Трето ОУ „Димитър Талев” – гр. Благоевград, отбелязоха Световния ден на Земята с участието на второкласници от благоевградското училище. Програмата включваше мултимедийни презентации за запознаване с дивата природа на Национален парк „Рила“ и защитените територии и популяризиране на биоразообразието на Национален парк „Рила“.

На 19 и 22 април 2019 г. от 10.00 ч. в Исторически музей – гр. Разлог, ще проведат събития свързани с отбелязване на Световния ден на Земята с участието на ученици от разложките училища. С мултимедийни презентации парковите експерти ще представят дивата природа на Национален парк „Рила“, уникалното биоразообразие на защитената територия и Деня на Земята на тема „Защитете биологичните видове“.

На 20 април 2019 г. 11.00 ч. в Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще проведе традиционния ХХI Национален ученически празник „За Хляба наш…“ по повод Световния ден на Земята. В събитието Д „НП Рила“ ще участва с експерт от парковата дирекция като жури в ученическия конкурс за научна разработка.

Събитията по повод международната природозащитна дата ще продължат и на 22 април 2019 г. от 09:30 до 17:00 ч. в Посетителски център за НП „Рила“ в Паничище и Посетителски-информационен център – гр. Самоков е обявен Ден на отворени врати, където всеки желаещ може да научи интерестни факти за защитената територия, световната природозащитна инициатива с изнасяне на беседи.

Световният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на нашата планета. През 2019 г. темата на кампанията е „Защитете биологичните видове“, а мотото „В природата нищо не съществува само“, които акцентират върху това, че всички живи същества имат незаменима стойност и всеки вид има уникална роля в сложната мрежа на живота. Тазгодишното издание на Деня на Земята насочва вниманието на световната общественост към темповете на изчезване на видове диви животни и растения, които все още могат да бъдат забавени и популацията на много намаляващи и застрашени видове все още може да бъде възстановена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK