Музиката в Банско: Проф. Оникян празнува рождения си ден с джаз

Снимка: Infomreja.bg

„Млади таланти” се представят в градския парк

Вече 25 години джаз фестивалът в Банско е празник, който обединява хората не само с музика, но и с особеното настроение, което създават шатрите с храни и напитки, с ръчно произведени предмети, занаятчийски и фермерски продукти, произведения на изкуството и какво ли още не. С всяка изминала година, музикалната програма се обогатява и разширява, а с нея и възможностите гостите на фестивала да поглезят сетивата си на многобройните шатри. Търговските обекти, които създават специфична фестивална атмосфера, са разположени в четири зони в централната градска част:

  • в близост до Туристическия информационен център, Сдружение „Регионална занаятчийска камара – Банско” представя Алея на занаятите`2022
  • под колоните на читалище „Никола Вапцаров”, „Експо контакт”ЕООД организира 15-тото издание на Арт фолк среща „Фантазия на българските майстори – Банско`2022”
  • изложението на българските производители „С любов към българското”, организирано от „Български бизнес форум”ЕООД, е до Дома на изкуствата.
  • целогодишният базар за ръчно изработени сувенири и бижута от местни майстори е в близост до паметника на Отец Паисий.

Неотменима част от атмосферата на Банско джаз фестивал е един личен празник - рожденият ден на проф. Стефка Оникян, певицата, чийто живот е изцяло и напълно посветен на джаза.

Кметът на община Банско Иван Кадев поздрави за празника и́ великолепната изпълнителка, която с еднаква страст и посветеност пее и преподава вокално майсторство на младите музиканти.

Проф. Оникян и тази година има значимо присъствие на Банско джаз фестивал. Тя е един от двигателите на новия проект на фестивала – „Джаз академия”, където се обучават млади дарования. А специално за сцена „Млади таланти”, проф. Оникян сформира вокално-инструментална група Академия, която се представи със забележителен концерт.

Младата пианистка и певица от Банско Александра Полежанова взе участие в Банско джаз фестивал. Тя излиза на сцена „Млади таланти” във вторник от 11 часа в градския парк. Александра ще пее солово и в състава на формация „Академия”, създадена специално за фестивала от проф. Стефка Оникян.

Заедно с още 16 млади музиканти, Александра участва и в новия проект на Банско джаз фестивал – „Джаз академия”. Предварително селектираните инструменталисти и певци провеждат ежедневно майсторски класове със звездите на фестивала и преподаватели от Нов български университет и Музикалната академия.

Всеки ден от 11 ч. до 13 ч. младите творци и таланти свирят и пеят в Градския парк.

Александра заслужи място в "Джаз академия" с постиженията си на редица конкурси и фестивали. На последния от тях – „Сърцето на Сърбия” тя спечели първо място с песен в стил етно-джаз, изпълнена миналата година на сцената на Банско джаз фестивал.

Изявата на сцената на фестивала тази година ще бъде втората за талантливото момиче от Банско. Преди 9 години, заедно с други ученици от Школата по пиано на читалище „Никола Вапцаров”, Александра свири на откриването на XVI Международен джаз фестивал.

АЛБУМЪТ С ЛИЦАТА НА ДЖАЗА ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK