Христо Грозев обжалва задочния си арест пред Московския съд

Снимка: БГНЕС

Жалбата ще бъде разгледана в Московския градски съд, като предстои да бъде насрочена дата на заседанието

Българският журналист от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев обжалва задочния си арест по дело за организиране на незаконно преминаване на границата на Русия, съобщават БГНЕС и ТАСС.

"В съда е постъпила жалба от защитата на Грозев срещу решението за налагане на задочна мярка за неотклонение", посочват от Лефортовския съд в Москва.

Жалбата ще бъде разгледана в Московския градски съд, като предстои да бъде насрочена дата на заседанието.

Припомняме, на 21 април Лефортовският съд в Москва издаде заповед за задочен арест на Грозев. Той е обвинен по част 3, чл. 33 от Наказателния кодекс на Руската федерация и част 1, чл. 322 от Наказателния кодекс ("Организиране на незаконно преминаване на границата на Руската федерация").

Руските власти твърдят, че разследващият журналист е организирал бягството в чужбина на Роман Доброхотов - редактор на The Insider. И изданието, и редакторът са признати за чуждестранни агенти в Русия.

През юли миналата година от ФСБ заявиха, че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3. По данни на ФСБ операцията е била организирана от СБУ, а Грозев е координирал действията на участниците в нея. През декември база данни на уебсайта на руското вътрешно министерство показа, че той е в списъка на издирваните лица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK