Висшият съдебен съвет бе отличен в конкурса „Кристални везни на правосъдието“

Снимка: ВСС

Висшият съдебен съвет на Република България бе отличен в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа. Ежегодната европейска награда се присъжда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието.

Специалното отличие на журито бе връчено от председателя му Джакомо Оберто на представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, на официална церемония на 27. октомври в гр. Единбург, Шотландия, на която бе отбелязан и Европейският ден на правосъдието. Образователната програма бе представена от Даниела Машева, член на Висшия съдебен съвет и говорител на Прокурорската колегия.

Висшият съдебен съвет участва в конкурса с проектно предложение представящо Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана от 2014 г. съвместно с Министерство на образованието и науката.

Кандидатурата на ВСС бе сред четирите номинации за наградата „Кристални везни на правосъдието“, избрани между  37 предложения на 18 държави и две международни организации. Номинациите бяха определени от международно жури, в което участваха изявени професионалисти от правната сфера.

Наградата „Кристални везни на правосъдието“ бе присъдена на Кралство Норвегия за инициатива посветена на свидетелите в съдебния процес, реализирана съвместно с организацията на „Червения кръст“.

Със специалното отличие на журито бяха удостоени номинираните инициативи на Азербайджан, България и Италия. Информация за проведената церемония, презентации на четирите наградени инициативи и снимки от събитието са публикувани на сайта на Съвета на Европа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK