Декември започва с много дъжд, по-топло от обичайното

Снимка: Infomreja.bg

Сняг ще вали само в планините

Няма да е много студено. Декември ще започне с дъждовно време и температури, които са над обичайните за месеца. Това каза пред bTV проф. Георги Рачев.

„От 30 ноември до 1 декември сериозно количество дъжд ще падне от Свищов и Смолян на изток, като в Разград вече има и около 1 сантиметър сняг, който обаче няма да се задържи заради дъжда“, обясни още проф. Рачев.

Той каза, че в Източна България вали почти навсякъде. Там има и малко по-силен вятър. Температурата на морската вода е около 10-12 градуса, но ще продължи да се понижава.

Декември ще започне с едно хубаво за този сезон време. Към страната ни се носи т.нар. „влажен циклон“, който ще донесе много валежи. В началото на месеца цяла България ще е в облаци и тази тенденция ще се запази до събота и неделя. Минималните и максималните температури ще са почти еднакви, т.е. разликата между сутрешните и обедните температури няма да са съществени.

Пампорово ще се покрие с около 10 сантиметра сняг, но в ниското ще вали обилен дъжд. В централните и източните части на страната също ще има обилни валежи от дъжд. Евентуално във Велико Търново може да завали лек сняг, но не се очаква образуването на снежна покривка. В събота и неделя (3 и 4 декември) ще е по-скоро топло за сезона, с температури около 5 градуса.

На места е възможно да се покаже и слънцето, като например в София, където се очаква разкъсване на облачността в четвъртък и петък (1 и 2 декември). Температурите ще се движат в диапазона 2-4 градуса. Ако превали сняг, ще е по най-високите части на Витоша.

В следващите 48 часа е възможно да прехвърчат снежинки над Видин, но и там няма да има сериозни валежи. Там също се очакват валежи от дъжд, защото оттам ще мине опашката на влажния циклон, който идва от Гърция.

В Северна и Централна Европа ще е по-скоро топло за сезона – може би с около 1 градус повече от нормалното. За страната нормалните температури ще са около 0 градуса за почти цялата страна и до 4 градуса по морето.

„Активният ски сезон на Пампорово ще започне едва след 15-20 декември“, заяви още проф. Рачев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK