Днес е празникът на Банско

снимки: Община Банско

Днес жителите на Банско отбелязват празника на града. Кулминацията в тържествата ще бъде тази вечер от 18 ч. с концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.

Честванията по повод 99–годишнината от освобождението на Банско започнаха с откриване на изложбата „110 години специалност "дърворезба" при Националната художествена академия”. По време на откриването бяха представени творците, изготвили изложбата, а присъстващите имаха възможност да разгледат уникалните дърворезби.

Изложбата ще остане в града до края на месеца и всеки, който желае може да я посети. Мероприятията, посветени на Деня на Банско – 5 октомври, включват още представяне на книгата „Добросфера” на Константин Икономов, прожекция на филмите „Таралежите се раждат без бодли” и “Стъпки в пясъка”, както и експозиция от Босилеград, която ще бъде открита днес. 

Празникът на Банско се отбелязва се в деня на обявяването на Балканската война през 1912 г. На тази дата градът е освободен от османско иго от четите на Христо Чернопеев, Пейо Яворов и Йонко Вапцаров. В последствие към тях се присъединяват още 9 воеводи с четите си - Георги Каролев, Таско Стоилков, Алеко Хадживасилев, Георги Занков и др. На 8 октомври 1912 г. Пейо Яворов заедно с деветте воеводи, провъзгласява Банско за свободно.

Денят е обявен за празник на Банско с решение на Общинския съвет от 1992 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK