Еднополовите бракове и партньорства трябва да бъдат признати в целия ЕС, казват от ЕП

Снимка: Infomreja.bg

Това казват членовете на ЕП

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИК семействата и еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казват членовете на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представителите на общността. Резолюцията е приета с 387 гласа "за", 161 "против" и 123 "въздържал се". Европейският парламент подчертава, че тези граждани следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото на свободно движение навсякъде в ЕС.

Хиляди демонстрираха за еднополовите бракове в Швейцария (СНИМКИ)

В резолюцията се посочва, че браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.

След решението на Съда на Европейския съюз по случая "Coman & Hamilton", в което се установява, че разпоредбите за "съпрузите" в Директивата за свободното движение се прилагат и за еднополовите двойки, Комисията следва да предприеме действия по правоприлагане срещу Румъния, където правителството не е актуализирало националното законодателство, за да отрази това решение, настояват членовете на ЕП.

Благославят еднополови двойки в Германия, въпреки Ватикана

Резолюцията също така призовава всички страни от ЕС да приемат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители. В по-общ план членовете на ЕП искат ЛГБТИК семействата да имат същото право на събиране на семейството като разнополовите двойки и техните семейства. За да се гарантира, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки, евродепутатите настояват, че семействата трябва да бъдат третирани еднакво в целия ЕС.

Накрая, членовете на ЕП отбелязват дискриминацията, на която са подложени ЛГБТИК общностите в Полша и Унгария. Парламентът призовава за по-нататъшни действия от страна на ЕС (процедури за установяване на нарушения, съдебни мерки и бюджетни инструменти) срещу тези държави./ БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK