Шишков: Между 12 и 17% "спестили" от асфалта на "Тракия" фирмите изпълнители на 2 и 3-ти лот

Снимка: Капитал

По около 3 см от асфалта липсват, каза регионалният министър

Тест от проверка на регионалното министерство на асфалта на АМ „Тракия” на 2-ри и на 3-ти лот донесе в студиото „На фокус” министър Иван Шишков. На масата той показа т.нар. „ядка” – специално изкопана част от пътя, която трябва да покаже реалното съдържание на настилката.

„Тогава проверката установи, че липсват между 12 и 17% от земната основа на АМ „Тракия”. По-лошо е положението на 3-ти лот – там липсват по-големи сегменти. Тази ядка от асфалта показва следното – по проект асфалтът трябва да е 220 мм трите пласта на настилката. Проверката показа, че асфалтът е между 185 и 190 мм, което е по-малко от 220 мм. Липсват 30 мм (3 см) в асфалта, но спрямо целия път заедно със земната основа липсата…”, каза Шишков.

Министърът уточни, че недостигът от 12 и от 17 % в различните лотове. „Стойността на двата участъка бе около 133 млн. лева. В тази цена влизат и мостове, съоръжения. Едната фирма е гръцка – където липсват 17%, а в участъка, строен от българска фирма, липсват 12%”, уточни регионалният министър Иван Шишков.

Проверката е инициирана от МВР, уточни служебният регионален министър. Според него трябва основен ремонт и на 3-ти, вероятно и на 2-ри лот. Проверката показва, че пътят няма параметрите, заложени по проект. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK