Заловеният полицай на АМ "Тракия" и друг път е превозвал мигранти

Снимка: ПРБ

Установиха още един водач, превозвал мигранти

Районна прокуратура–Пловдив, извършва разследване по две досъдебни производства за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната с цел имотна облага и използване на моторно превозно средство - за  престъпления по чл. 281 ал. 2 т. 1и 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Днес, 4 януари 2023 г., към 08,30 ч., на автомагистрала „Тракия“ км 119, в землището на с. Бенковски, обл. Пловдив, полицейски патрул спрял за проверка микробус „Мерцедес“, пътуващ към гр. София и управляван от 23-годишен водач. Установено е, че шофьорът е полицейски служител в гр. София. Той бил облечен с униформата си и се представил със служебната карта. В автомобила се намирали 31 чужденци  представящи се за граждани на Афганистан, всички мъже. Те били качени в товарния бус в района на област Бургас и трябвало да бъдат откарани до границата със Сърбия. Водачът на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

По второто досъдебно производство е установено, че около 01,00 ч. днес, 4 януари 2023 г., по автомагистрала „Тракия“ се движел микробус, марка „Форд Транзит“, управляван от 35-годишен водач от гр. Харманли, неосъждан. Той бил спрян за проверка от полицейски служители на км 120, отново в землището на с. Бенковски, обл. Пловдив. В колата пътували 25 чужденци, представящи се за граждани на Афганистан, всички мъже. Автомобилът се движел в посока гр. София, а мигрантите били качени от района на обл. Бургас и трябвало да стигнат до сръбската граница. За целта водачът на буса получил сумата от 4 800 лева от двама мъже, турски граждани. Парите са предадени доброволно от него по делото. 

Подробности по двете досъдебни производства бяха изнесени днес на брифинг на Районна прокуратура–Пловдив, в който участваха районният прокурор Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас Илиев.

Те определиха случаите като "фрапиращи", а постъпката на полицейския служител като „дръзка, недопустима и срамна“. „Той е превозвал чуждите граждани съзнателно, а четирима негови колеги загинаха, докато защитаваха страната от незаконно влизане на мигранти“, коментираха Чавдар Грошев и Атанас Илиев.

Предстои двамата водачи да бъдат привлечени като обвиняеми и задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори.

Районна прокуратура–Пловдив, ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK