9 пожара гасиха огнеборците през отоплителния сезон в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

РДПБЗН: Внимание! През отоплителния сезон рискът от пожари се повишава!

Най-честите причини за възникналите пожари през отоплителния сезон са късо съединение – 2, неправилно ползване на отоплителни  уреди – 1, небрежност при боравене с открит огън – 3, строителна неизправност – 1.  Това информират от пресцентъра на ОДМВР- Кюстендил. От началото на сезона няма пострадали и загинали хора, както и за предходната година за същия период. За периода от 01.10. до 30.11.2022 г. на отоплителния есенно-зимен сезон са възникнали общо 9  произшествия, като  6 от тях са с преки материали щети и 3 -  без преки материални щети.

Произшествията са по-малко в сравнение с миналата година за същия период, предвид топлата и дълга есен.

ПРАВИЛА ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЕЛ. ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ:

Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение! 

При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.

Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!

Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи. Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар! 

Ако не сте  си почистили комина, времето все още е благоприятно за почистване на комините, за осигуряване на тяхната пожарна безопасност през зимата – направете го.

Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши не само личната Ви собственост, но живота и здравето на близките хора до Вас, предупреждават от ОДМВР - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK