Директорът на Второ ОУ-Гоце Делчев, Цветанка Петричкова: Поклон пред Гоце Делчев!

Днес се навършват 118 години от гибелта на Гоце Делчев

Днес се навършват 118 г. от гибелта на един от най-значимите революционери в борбата за освобождението на поробените български земи от турците - Гоце Делчев.

За него песни се пеят и легенди се разказват и от двете страни на границата. Той е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети.

Неговото име неслучайно е избрано за патрон на нашето училище, с неговото име са именувани улици както в нашия град, така и в много други населени места.

Надарен не само с красота, но и с прозорлив ум, той е автор на революционните програми и устави и близък съратник на Гьорче Петров, на Даме Груев, на Пейо Яворов, както и на много други борци за свободата на България.

Гоце Делчев е автор на пророческо послание, което с пълна сила е актуално днес и за нас: Аз разбирам света като единствено поле за културно съревнование между народите”, така и в нашето училище ние разбираме света за културен обмен и съревнование, за да споделим успехите, които сме постигнали с нашите преподаватели и ученици с цената на упорит труд и висок професионализъм.

Всеки ден ние с достойнство защитаваме името на нашия патрон и с гоцеделчевски дух постигаме най-важните успехи - правилното възпитание и обучение на нашите ученици.

Нека почетем неговата неувяхващата памет и да поднесем цветя и венци пред неговия паметник и паметни плочи, като вдъхновено възпитаваме нашите възпитаници в родолюбие, патриотизъв и всеотдайност в името на родината!

Поклон, дълбок поклон пред неговата смелост, далновидност, родолюбие и патриотизъм!

 

Цветанка Петричкова

Директор на Второ ОУ „Гоце Делчев”, гр. Гоце Делчев

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK