Директорът на ОУ „Пейо Яворов“-с. Гранит, Сребка Проданова: Честит патронен празник!

И вече 140 г. нашето училище следва неговите добри примери

Уважаеми жители на село Гранит, скъпи колеги, родители и ученици,

Днес е много специален ден за нас, тъй като почитаме патронния празник на нашето училище, защото се навършват 144 г. от рождението на големия поет и революционер Пейо Яворов.

Ние с чест носим името на нашия гениален поет, който е със значимо присъствие в съврементата българска литература, както и с освобождението на България, където концентрира едно много силно духовно присъствие и енергия. Енергия на революционер и влюбен в магията на думите поет.

Паметта на Яворов не е бреме, въпреки трагичната му участ, тя е дълг и отговорност, която носи познания с болезнени и драматични въпроси, които е трудно дори и в нашия век да бъдат разрешени.

За неговата гениалност той е признат приживе и историята ни е обогатена не само с неговото творество, но и с подвизите му както на революционер, освободил с четата си много градове.

Неговото име е гордост и доблест за нашето училище, което носи своя отпечатък с дейността си за възпитаването в родолюбие на нашите възпитаници, както и преклонението им към стойностната литература.

И вече 140 г. нашето училище следва неговите добри примери.

Нека призовем всички българи да поднесат венци и цветя там, където има негови паметници и паметни плочи!

 

Сребка Проданова

Директор на ОУ „П. К. Яворов” - с. Гранит, Община Братя Даскалови

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK