Радев: Българските спортисти вдъхновяват и възпитават със своя пример

Снимки: Президентство

Държавният глава участва в тържественото отбелязване на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет

Българските спортисти вдъхновяват и възпитават не едно поколение със своя пример за професионализъм, всеотдайност, несломима воля и родолюбие, а успехите им обединяват цялата нация. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в тържественото отбелязване на стогодишнината от основаването на Българския олимпийски комитет.

Президентът подчерта в приветствието си, че постиженията в българския спорт вдъхват чувство на гордост, вяра и самочувствие, че България не само може да си съперничи с големите, но и да ги побеждава, съобщават от пресцентъра на президентството. „Нека не забравяме, че тази 100-годишнина е посветена най-вече на вас. Дълбок поклон за всичко, което ни дадохте през годините“, обърна се Румен Радев към изявените български състезатели и олимпийски медалисти, треньори и спортни деятели, които присъстваха на събитието, провело се в Централния военен клуб.

Обществото ни все повече осъзнава, че има огромна нужда от спорта, за да преодолее предизвикателствата, пред които е изправено, каза още държавният глава. По думите му успешните нации в бъдещето ще бъдат тези, които развиват не само наука, индустрия и високи технологии, но и инвестират в здравето и в развитието на граждани с висок морал и психическа устойчивост, подготвени да работят при големи натоварвания в силно конкурентна среда, като запазват уважението към опонента. Това означава и развитие на спорта и популяризиране и утвърждаване на олимпийските принципи и ценности в ежедневието на обществото.

Сред гостите на събитието бяха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, Спирос Капралос - президент на Европейските олимпийски комитети и президент на Гръцкия олимпийски комитет, Ненад Лалович, президент на Световната федерация по борба и член на Международния олимпийски комитет. „Олимпийските игри вече далеч не са само най-големият световен спортен форум. Те се превърнаха в силен инструмент за сближаване, разбирателство и съгласие“, подчерта държавният глава. Той посочи и че страната ни подкрепя каузата на Международния олимпийски комитет олимпийското движение да продължи да бъде неотменима част от усилията за постигане на мир, сигурност и стабилност и за утвърждаването на непреходните хуманни ценности.

За изключителни заслуги за развитието на българския спорт, олимпийското движение и 100-годишнината му Румен Радев удостои Българския олимпийски комитет с Почетния знак на президента. Отличието бе прието от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, която връчи на държавния глава медал на БОК по повод годишнината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK