Премиерът Донев: Да пазим българските букви и българското слово

Снимка: МС

По-рано днес премиерът Донев и министри от служебното правителство се включиха в тържественото шествие в столицата

Министър-председателят Гълъб Донев отправи поздравление по случай днешния празничен 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщават от Министерски съвет.

„Честит празник на нашите 30 букви, с които сме неразделни и които ни свързват с всички българи -  както в Родината, така и по широкия свят. Тези букви, които съчетани в думи, ни дават кода за разбирането ни като народ“, заяви премиерът Донев пред Националната библиотека, където се състоя тържественото честване на празника в София.

Министър-председателят припомни историческия път на кирилицата от Плиска и Велики Преслав до огромен брой хора по целия свят, които днес пишат с нашите букви. Премиерът беше категоричен, че е важно да бъдат пазени българското слово и българските букви, защото кирилицата и в бъдеще ще отваря много врати по цял свят.

Премиерът Донев отправи поздравления и към писателя Георги Господинов, който спечели международната награда за литература „Букър“ със своя роман „Времеубежище“. „Това е признание за българските литература, писменост и култура“, отбеляза министър-председателят.

По-рано днес премиерът Донев и министри от служебното правителство се включиха в тържественото шествие в столицата по повод 24 май.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK