Главният секретар на МВР - горд с работата си. Ексминистърът: Незаконно е освобождаването

Снимка: Infomreja.bg

Новият министър: Шефове на службите за в неплатен отпуск

"Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава. Не съжалявам за нищо, което съм направил", заяви пред журналисти вече бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов. Той каза още, че не се срамува от нищо и затова не се крие. Не е и обиден за това, че е махнат, а "го боли" от начина, по който това е направено.

Иванов уточни, че не е отстранен, а са прекратени правомощията му като главен секретар и вече не е служител на МВР. Според него най-вероятно става въпрос "за поръчка", дадена от някого.

„През цялото време моите действия са били в името на върховенството на закона за опазване живота и здравето на българските граждани и обществения ред. Не се срамувам от нищо и заради това заставам пред вас, не се крия. Не съм излязъл в болничен или отпуск. Мъж на честта съм и такива неща не са ми присъщи“, каза Иванов.

„Защо никой досега не ми поиска оставката, аз щях да я подам. Не съм се хванал за този стол като удавник за сламка. Министър Рашков да беше дошъл да каже – г-н Иванов, имаме различия, не сме доволни от твоята работа. По собствено желание щях да я подам, но те не ми я поискаха. Защо никой не ме извика?“, попита Ивайло Иванов.

„22 години от живота ми минаха и по никакъв начин не съм си представям, че моята кариера в МВР ще приключи по този начин. Знам какви са били моите действия, знам от какво съм се ръководил“, допълни той.

Иванов обясни още, че никой не го е потърсил, за да бъде информиран, че ще бъде отстранен, а е научил това от медиите. Потърсен е, когато се е запознал с указа на президента. 

„Никой до този момент не ме е търсел, не ме е питал какво направи, защо го направи, дай обяснение", допълни той.

Относно мотивите, заради които е отстранен, Иванов обясни, че първоначално му е отказвано да разбере какви са те. След това се е запознал с тях, но те са станали публично достояние така или иначе. А имено – заради полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

„МВР и българските полицаи не пазят дадена партия или политическо движение, а пазят институции. За мен тогава бяха едни перфектно организирани операции. Аз поех цялата отговорност“, заяви той.

Във връзка със записите на побой над граждани зад колоните на Министерския съвет Иванов заяви, че има извършена дисциплинарна проверка и наказани служители, но не пожела да даде повече подробности.

По думите му няма ръководител, който да каже на своите подчинени „бийте“. Самият той като редови служител на МВР не е получавал подобни указания.  

„Ако някой издаде такова разпореждане, той няма място в редиците на МВР“, категоричен бе Иванов.

Отстраняването на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов противоречи на Закона за МВР. Това написа в профила си във „Фейсбук“ бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

„В решението си за отстраняването на главен комисар Ивайло Иванов служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството", коментира Терзийски.

"И служебният министър, и служебният премиер, и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени. Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда“, написа бившият вътрешен министър.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в отпуск, потвърдиха за bTV.

Не се уточнява дали отпускът е платен или неплатен, не е ясно и до кога. Той е излязъл в първите дни на месец май.

Заместниците му са на работните си места.

По-рано в предаването „Тази сутрин“ служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че шефове на службите за сигурност са излезли в неплатен отпуск, веднага, след като е било назначено служебното правителство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK