Световни лидери поздравиха Ердоган за победата му на балотажа за президент

Привърженици на Реджеп Ердоган слушат речта му в Анкара след неговата победа на балотажа за президент на Турция Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реакциите отразяват влиянието, което Ердоган има на международната сцена

Световни лидери поздравиха Реджеп Ердоган за победата му в балотажа на президентските избори. Реакциите отразяват влиянието, което Ердоган има на международната сцена, пише БНР.

Американският президент Джо Байдън очаква с турския лидер да продължат да работят заедно като съюзници от НАТО.

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че страната му и Турция са близки партньори, чиито народи и икономики са дълбоко взаимосвързани.

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Риши Сунак също изтъкнаха очаквано сътрудничество с Турция в областта на сигурността.

Лидерите на Русия и Украйна бяха сред първите, отправили поздравления за изборната победа, включително защото Ердоган се старае да играе роля на посредник между двете воюващи държави.

Президентът на Русия Владимир Путин нарече турския лидер "скъп приятел" и определи победата му като ясно доказателство за подкрепата на турския народ.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски посочи, че се надява да има допълнително укрепване на стратегическото партньорство между двете страни за сигурност и стабилност в Европа.

Ердоган получи поздравления и от международни лидери, с които преди е имал публични спорове, за да демонстрира влиянието си пред турските избиратели. Сред тях са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която преди 2 години остана без стол по време на разговори с президента на Турция в Анкара, както и египетският държавен глава Абдел Фатах ас Сиси, когото Ердоган обвини за нелегитимен, след като взе властта в Египет с преврат преди 10 години.

От своя страна шведският премиер Улф Кристершон поздрави Ердоган, заявявайки, че "нашата обща сигурност е бъдещ приоритет" - ясен намек за кандидатурата на Швеция за НАТО, която турският президент блокира вече над година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK