ПГ по МСС в Гоце Делчев - домакин на Европейския ден на спорта

Снимка: Infomreja.bg

Училището посрещна много скъпи гости

Днес ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев отново даде пример как трябва да се отбелязва Европейският ден на спорта. Гимназията беше не просто едно от 7-те хиляди училища в Европа и над 600 в България, в които се засвидетелства уважение към този ден, а училище домакин, в което с всяка изминала година той се превръща във все по-голям празник. И това не е случайно. Достатъчно е да се види спортната база, с която училището разполага, за да се разбере, че тук се държи много на младежката физическа активност.

След кръшното хоро, изиграно от учители и ученици при музикално изпълнение на Боряна Карпузова и Боби Шапков, официален старт на спортната програма даде неврокопчанинът Костадин Кърджалийски – шампион по кикбокс на България. Приветствие към участниците в днешния спортен празник отправиха също доц. д-р Даниела Томова, ръководител на Катедра в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Николета Янева, един от организаторите на Европейския ден на спорта и от представителите на „БГ Бъди Активен“, Пепа Николова, старши експерт по физическо възпитание и спорт в РУО, Благоевград. За да уважат проявата, тук бяха и представители на Аграрния университет в Пловдив, на Катедрата по теория и методика на физическото възпитание в ЮЗУ, Румен Дунев – председател на Българската федерация по автомобилен спорт, ръководители на спортни формации, ФК „Пирин“, БК „Яворов“, Клуб по художествена гимнастика „Пирин ЕМ“, специалистът по младежки дейности и спорт към община Гоце Делчев Костадин Харисков, шампиони по автомобилен спорт, джудо, самбо, културизъм…

Мотото, под което премина днешният спортен празник, беше „Здрав дух в здраво тяло“ и всички прояви бяха съобразени с него. Както през изминалите години на този ден, така и сега, организаторите бяха предоставили възможност на учениците от всяка специалност в училището да свържат материята, която изучават, със спорта. Такава беше индивидуалната състезателна игра „Забавно разпознаване“. В нея девойки от специалностите „Агроекология“ и „Ветеринарен техник“ след преминаване на препятствия разпознаваха семена от зърнено – житни и зърнено – бобови култури, породи животни, видове плодове и зеленчуци.

Много доволни от видяното и наученото днес бяха учениците от специалностите „Електрически превозни средства“ и „Автотранспортна техника“. Те имаха възможност отблизо да видят състезателен автомобил, който участва в дисциплината Планинско изкачване, и да наблюдават демонстрацията, която направи за тях Юлиян Телийски от клуб „Дунев Рейсинг“. По-късно те аплодираха преподавателките от училището, които се включиха в рали с електрически автомобил.

По традиция и тази година се проведе състезание за гасене на „пожар“. Всеки състезател от трите отбора трябваше да пренесе, тичайки, дървен труп, след което да пробяга разстоянието до „пожара“ и да го угаси с пожарогасител. Връщането до предаване на щафетата предвиждаше прескачане на препятствия от клони. В това оспорвано състезание деветокласниците победиха двата отбора на 12. клас.

Интересни бяха и другите състезания – щафетно събиране на отпадъци, канадска борба, джудо, футзал, дърпане на въже, лъвски скок, стрийтбол, майсторско управление на велосипед, вдигане от тилен лег.

Точните науки също намериха място в днешния ден - проведена беше експериментална надпревара с химични опити „STEM в действие“. А учениците, най-добри по английски и френски език, бяха подготвили презентации, посветени на спортисти и спортни мероприятия.  

Бъдещите специалисти  в областта на производството на кулинарни изделия и напитки бяха подготвили Витаминен бар за изложение и дегустация на здравословна храна.

Часове наред спортните зали и дворът на училището се огласяха от аплодисментите, с които бяха награждавани победителите. А официалното награждаване с много предметни награди направи директорът на учебното заведение Ангел Живков. Обръщайки се към присъстващите, той каза: "Когато децата са здрави, ще бъде здрава и нацията ни!"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK