Директорът на ОУ-Тополово, Атанаска Илкова: Честит патронен празник!

Паисий – будителят, възхитил света и ни направил още в древността разпознаваем народ, е наш пример и вдъхновение!

Уважаеми българи,

Уважаеми жители на с. Тополово,

Скъпи колеги, родители и ученици,

Днес е една уникална дата, на която е роден нашият чист, благороден и родолюбив българин. Всеки наш сънародник, където и да се намира по света, той знае неговото име и то е Паисий Хилендарски – основоположник на Българското възраждане, който е избран за патрон на нашето училище.

Отбелязваме 300 години от неговото рождение и 260 г. от неговата „История славянобългарская“.

Паисий Хилендарски, който е забележителен българин монах, роден в гр. Банско в 1722 г., който с паче перо, облечен в расо, без да е ”учил граматика”, успява да остави светла диря, проправила път към нашите духовни български ценности, като написва „История славянобългарская”, от която ни делят повече от два века и половина.

Един монах успява да създаде писмен труд -  уникален по рода си, като неговата История, и остава на завидния ни връх на пиедестала на българската култура. Този исторически труд е сътворен с публицистична страст и патос, както и с будителски усет, и го нарежда до най-великите българи, като равноапостолите братята Кирил и Методий.

По този повод искам да засвидетелствам успехите на нашия учителски екип и на нашите любознателни и ученолюбиви ученици, които по паисиевски, с много труд, страст и постоянство, печелят спортни и др. награди в различни дисциплини, за да успеят да влязат в националния отбор по волейбол.

Известно е, че спортът калява характер, дисциплинира и развива всички останали качества, необходими за постигането на успехи.

Ние винаги се включваме във всички празници, заложени в нашите планове, и работим всеотдайно по примера на Паисий, за да възпитаме учениците си в родолюбие, мъдрост и патриотизъм като следовници на неговото дело, защото ние принадлежим към един велик народ.

Паисий – будителят, възхитил света и ни направил още в древността разпознаваем народ, е наш пример и вдъхновение!

 

Атанаска Илкова

Директор на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Тополово

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK