"Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи."

Това заяви бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за създаване на временна комисия за миналогодишните летни протести.

Винаги полицията е използвана за политически цели от тези, които чрез нея искат да влязат в Народното събрание, изтъкна Маринов, явно с реплика по отношение на вносителя на предложението - адвокат Хаджигенов, част от Отровното трио и протестите през миналата година.

Младен Маринов се съгласи комисията да направи проверките си, но поиска тя да работи и да бъдат извършени проверки и за това защо са викани представители на ГЕРБ по време на предизборната кампания. Служебното правителство ни връща в тъмните времена, защото били викани членове на ГЕРБ по анонимни сигнали, каза Маринов.

Маринов се опита да иронизира Николай Хаджигенов, заявявайки, че вижда у него сериозен напредък в реториката. Вие като добър адвокат не би следвало да издавате присъди от тази трибуна, да казвате резултати или да правите внушения, каза Маринов. Депутатът прави, според Маринов точно това - внушения, които не са доказани още.

Младен Маринов като министър, но и като гражданин постоянно гледал по излъчвания как не мирно протестиращи граждани са нападали полицейски служители, удряли са, хвърляли са яйца, домати, павета, палили са слама.

"Служебното правителство моля да извърши проверки и да не казваме кой е виновен преди да бъде направена проверката, призова Маринов, след което последваха бурни освирквания.

Бъдете обективни, ние също подкрепяме такава проверка, призова Маринов депутатите. Един полицай, когато използва помощни средства при съответните обстоятелства, уточни бившият министър.

Той призова да бъде запазено достойнството на полицията.

Адвокат Николай Хаджигенов защити мотивите си за искането да бъде създадена временната комисия. Комисията ще извърши всички действия, които не е извършила прокуратурата под "бодрото ръководство на Иван Гешев", бившият министър на вътрешните работи и ще бъдат събрани доказателства, с които да бъдат разкрити престъпленията, обоснова се той.

Ние дължим на българските граждани това, което не е реваншизъм. Така трябва да изглежда правосъдието в една нормална държава, посочи Хаджигенов. Вторият въпрос, който трябва да разгледа комисията е за незаконните подслушвания. Темата с подслушванията ни връща в едни от най-мрачните и мракобесни комунистически и фашистки времена, отчете той.

Хаджигенов призова никой да не се надсмива на темата. Нека не превръщаме дискусията в жалък долнопробен цирк, настоя той, тъй като това се е случило на нашите деца.

Маноил Манев също защити бившия министър на ГЕРБ, като напомни, че "едни хора изпълняващи служебните си задължения били подложени на опит за убийство".

По думите му същите те български граждани, които изпълнявали служебните си задължения, имало опити да бъдат запалени. Нека да изясним дали е имало опити за палеж или не, призова Манев. Той настоя още да се добави незаконното подслушване в текста на временната комисия, за да се види дали служебният министър на вътрешните работи не е използва СРС-та. Надявам се с разум и без театрална емоции да преминем към гласуване, пожела си Маноил Манев.

В дебата се включи и наследника на Младен Маринов - Христо Терзийски, който емоционално поиска да се оставят тези хора (полицаите) да се приберат спокойно вкъщи и да прегърнат децата си.

ПГ на "Демократична България" подкрепя създаването на такава временна комисия. Борислав Сандов се аргументира от трибуната на парламента, че по време на миналогодишните летни протести службите използвали сълзотворен газ срещу него и насилие срещу протестиращите хора. Той няма съмнение, че това не били само действия на служители на МВР, а действия продиктувани от заповедите на политически ръководители.

От БСП също ще подкрепят проекта за решение така, както е представен. Важно е да знаят хората дали в безопасността на държавните институции по време на протестите са участвали частни охранители, настоя червеният депутат Иван Ченчев.

Лидерът на "Изправи се. БГ. Ние идваме" Мая Манолова заяви, че коалицията разполага с доказателства за незаконно подслушване на граждански активисти, на журналисти и на опозиционни политици през последната 1 година. Най-циничното и най-възмутителното е, че по-голямата част от прилагането на СРС-тата е правено по досъдебни производства за държавен преврат и метеж, отчете Манолова.

Тя се оплака пред депутатите, че целият офис на гражданската платформа "Изправи се. БГ" е била подслушван. Има много случаи на полицейско насилие, което не е разследвано и е заметено, посочи Манолова. Ако трябва ще обърнем с хастара навън службите, но не трябва да се злоупотребява с правата на хората по време на протестите, настоя тя.

Мария Капон отсече, че над 100 човека минали през сълзотворния газ на полицията. "Искаме да знаем какво беше и кой даде тази заповед. Никога повече като майка не искам да виждам някой да рита децата ни по бъбреците и дробовете. Искам да знам кои бяха те, искам да видя видеокадрите и къде са сега тези хора", настоя Капон.

Депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че мутренно-милиционерщината, наложена в МВР от ГЕРБ не само трябва да бъде отстранена, а виновните за това трябва да си получат заслуженото. /news.bg/