Директорът на ГДПБЗН награди пожарникари и полицаи, участвали предотвратили трагедия жп гарата в Борово

Снимки: МВР

Структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в страната са реагирали на около 50 000 сигнала за произшествия през годината

Петима пожарникари и 15 полицаи, участвали в ликвидирането на инцидента с теч на газ от кран на цистерна от влакова композиция, възникнал на 16 декември в района на жп гарата в град Борово, бяха отличени днес в Бяла. Те получиха колективни парични награди.

Отличията връчи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той поздрави всички пожарникари и полицаи, както и кмета на община Борово и неговия екип, за професионализма и перфектно свършената работа при реализирането на спасителната операция. „Радвам се, че хората в България започнаха да изпълняват подобни указания за евакуация. Съобразяването с инструкциите е важно, защото те са предвидени след анализ и оценка. Горд съм с работата на моите момчета, защото обучението и усилията, които вложиха в своята подготовка, дават резултат“, каза главен комисар Николов.

Главен инспектор Свилен Рачев, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ -  Бяла, е удостоен от министъра на вътрешните работи с най-високото отличие на МВР – „Почетен знак - III степен“. Наградата е за проявен героизъм, смелост и себеотрицание, за конкретен съществен принос и висок професионализъм. Приемайки отличието, той подчерта, че то е признание за всички негови колеги: „Не се чувствам герой. Почетният знак означава, че МВР си свърши работата“.

С действията си главен инспектор Свилен Рачев предотврати сериозни щети в града, успявайки да спре теча на газ от цистерната - отбеляза кметът на Борово Валентин Панайотов. Той съобщи, че е направено предложение към Общинския съвет главен инспектор Рачев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Борово“. От своя страна кметът на Бяла Димитър Славов връчи на началника на РСПБЗН почетен знак на общината и грамота за особен принос, за проявен професионализъм и жертвоготовност в защита на населението.

Директорът на ОДМВР - Русе старши комисар Теодор Атанасов подчерта, че в критичната ситуация е демонстрирана отлична координация между пожарна, полиция и местна власт, осъществена в условия на висок риск.

Структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в страната са реагирали на около 50 000 сигнала за произшествия през годината. Сигналите за пожари са били около 34 500, а 15 000 са за аварийно-спасителни и помощни операции. Бил е спасен животът на над 500 души, обобщи главен комисар Николай Николов.

Той припомни, че по време на Коледните празници са били проверени 753 обекта, като 391 от тях са болници, а останалите - хосписи, в които са настанени възрастни хора. Не са били установени тежки нарушения, които да доведат до затваряне на болници или отделения.

За предстоящите Новогодишни празници малко над 1700 огнеборци ще са на оперативно дежурство. Други 1700 служители са на домашно дежурство, като са в готовност при нужда да се притекат на помощ на колегите си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK