Кардиологът д-р Пламен Кръстев: Целта ни е да спасяваме живота на хората

Снимка: Infomreja.bg

Началникът на Кардиологичното отделение в МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев, за организацията на работата в него

Сбъдна се една отколешна мечта на гоцеделчевци – да имат кардиологично отделение в своята болница! Вече нито на тях, нито на хората от съседните общини се налага по спешност да пътуват до Благоевград или София, защото тук, на място, е създаден Център за инвазивна и неинвазивна кардиология, снабден с най-модерна катетеризационна лаборатория. В него работят добре обучени млади специалисти, дошли от водеща кардиологична болница в страната - УМБАЛ „Света Екатерина“, известна още като Чирковата болница.

Началник на Кардиологичното отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“ е инвазивният кардиолог д-р Пламен Кръстев. От 2007-а година той е кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“ към Катедрата по сърдечно – съдова хирургия, главен асистент към Медицинския университет.

 

Д-р Кръстев, Вие сте отскоро в Гоце Делчев. Моля, разкажете ни малко повече за себе си.

Роден съм през 1982 година в Чирпан. След като завърших Медицинския университет в София, придобих специалност кардиология и тясна специалност интервенционална кардиология. Моят колега, с когото заедно работим тук – д-р Димитър Димитров, е със същите специалности.

Преди да бъда назначен на работа като кардиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина“, извървях целия път, задължителен за тази болница – най-напред бях санитар, след това болногледач, медицински брат, доброволен сътрудник. И така цели 4 години.

В Гоце Делчев дойдох доброволно, по собствено желание.

Ако трябва да кажа и за семейното си положение - женен съм, имам две деца - дъщеря и син.

Представете ни накратко и екипа, с който работите.

От София идваме двама лекари и четири медицински сестри. Целта ни е да обучим местни кадри, които след време да поемат щафетата. За обучението на инвазивни медицински сестри са нужни от 3 до 6 месеца. Колкото до лекарите, в момента има медици – стипендианти на община Гоце Делчев, които специализират в университетски болници в София.

Как бихте характеризирали началото на дейността си тук? Срещате ли трудности?

Като всяко начало, и това е трудно. Има препятствия, които трябва да преодолеем, но с времето и това ще стане. Много е важно, че получаваме съдействие както от местните кардиолози и общопрактикуващи лекари, така и от колегите във Филиала за спешна медицинска помощ.

А по отношение на конкретната ни работа, тя е организирана на основата на реда и дисциплината. Всеки стриктно изпълнява задълженията си.

Отделението добива все по-голяма популярност. Търсят ни болни не само от четирите общини в региона, но и от по-далече, от Доспат например. Случаите са най-различни – идват хора и с остър миокарден инфаркт, и с нестабилна ангина (по-стар термин – гръдна жаба), когато се налага да поставяме стентове. Имаме и пациенти, които се нуждаят от оперативно лечение. За тях провеждаме дистанционно обсъждане с кардиохирург и ги насочваме към кардиохирургичен център.

Нека си зададем въпроса „Къде сме ние?“ и да погледнем Кардиологичното отделение в Гоце Делчев на фона на останалите в страната.

Европейското кардиологично дружество, на което България е равноправен член, създаде програма с цел спасяване на хората по време на остър миокарден инфаркт. Благодарение на тази програма се създават все повече инвазивни кардиологични отделения с лаборатории в областни и общински болници. Целта е да спасяваме живота на хората.

Вашият регион не е малък. Докато пациент с остър коронарен синдром, остър миокарден инфаркт и т.н. стигне до областния град, се губи време и това може да се окаже фатално. Затова жителите на Гоцеделчевска и на съседните общини са облагодетелствани от създаването на Кардиологичното отделение.  От входа на Спешния медицински център до входа на нашата лаборатория са само 150 метра. Приемаме пациента и изцяло се занимаваме с него от постъпването му до неговото изписване. Обезпечаваме квалифицирани грижи от инвазивен кардиолог 24 часа в денонощието, независимо дали е делник или празник.

В отделението ни има инвазивна и неинвазивна кардиология. В инвазивната се приемат пациенти със сърдечни пороци, нестабилна ангина, остър коронарен синдром и т. н. А в неинвазивната – със сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения и други.

Няма да пропусна да Ви попитам какво е мнението Ви за нашия град.

Въодушевен съм от града – прекрасен е. А природата е идеална, перфектна. И аз, и колегите ми сме възхитени. Допадат ни и тукашните хора. С две думи, доволни сме от възможността да работим точно тук.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Данко14:07 - 12.05.2021
Гоце Делчев трябва да празнуват че Докторите Кръстев и Димитров ще бдят и помагат на хората. Работил съм и с двамата и сме имали не-малко невъзможни ситуации в които наистина тези момчета и сестрите работещи с тях връщат хората от онзи свят! Успехи на целия екип! Поздрави от Скандинавия!
Dok22:46 - 11.05.2021
Радост за едно отделение, а съсипаха цяла кардио болница с апаратура дарена и финансирана от Иван Скендеров...
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK