ИТН и ДБ в спор за майчинството, коалицията иска промяна в ТЕЛК

Снимка: Pixabay

Акцентът на БСП е върху данъчно облекчение за работещи родители

Преговорите на бъдещите коалиционни партньори по темата "Труд и социални грижи" стартира в 10.00 ч. днес. Дискусията се води от Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната". Първата дума той даде на БСП - Георги Гоьков. Социалистът поиска първо приемане на бюджета за 2022 г., като подчерта, че без него дискусията е загуба на време.

Гьоков предложи въвеждане на семейно подоходно облагане, подкрепа за семейства с ниски доходи, субсидия от 200 квтч на месец за електроенергия за енергийно бедни, както и възможност за разсрочено плащане на сметките за ток и подсигуряване на дърва за огрев.

БСП настоя отново за безплатни детски градини, ясли и лекарства за деца до 14 г. и еднократна помощ от 300 лева за всички деца от 1 до 4 клас, а за тези от 1 до 12 клас - безплатни учебници.

Левицата иска добавката от 120 лв. на пенсионерите да остане до края на извънредното епидемично положение. Еднократна помощ от една минимална работна заплата за самостоятелно наетите в области с ограничителни мерки, а за младите семейства - 500 лв. за първо дете, 1000 лв. за второ и 1500 за трето, както и безплатни инвитро процедури. Георги Гьоков обяви, че БСП насърчава модела на три деца в България.

Акцентът на БСП е върху данъчно облекчение за работещи родители - необлагаем минимум от 500 лева за дете, както и нулев данък на доходите от труд на хората до 26 г.

От страна на ИТН поискаха Национална карта на потребностите и социалните услуги. Мика Зайкова, която не влиза в бъдещия парламент, взе думата. Тя поиска от името на партията на Слави Трифонов пълен анализ на пенсионната система, промяна на категориите на труд, минимална пенсия, близка до сумата за издръжката на живот, и растеж на максималния осигурителен доход. Минималната пенсия да е 50% от средната работна заплата - иска още Зайкова.

ИТН иска премахване на ТЕЛК решение, повишаването на минимума на личната помощ от 12 на 15 ч., увеличаване на ставката от 1.2 до 1.4., дефиниция за енергийна бедност.

За семействата с деца до 7 г. се предлага разсрочена помощ от 24 минимални работни заплати за годините.

По темата изоставени деца Таня Пенева от ИТН сложи акцент върху настаняването на деца в институции - да е само до 2 г., като цяло да се намали изоставянето, да се разработи цялостен механизъм за превенция.

ИТН поиска и регистър за насилници и педофили и програма за квалификация на социалните служители, както и ревизия на деинститулизацията на деца, проведена от ГЕРБ.

Елисавета Белобрадова от ДБ поиска нова система, заменяща ТЕЛК, която включва преквалификация на хора с увреждания, тя да е отчита тяхната функционалност и да им се дава възможност за работа, а на второ място - работодатели сами да водят курсовете за преквалификация - вместо услуга в Бюрото по труда.

Стоян Михайлов от ДБ посочи, че Държавната агенция за закрила на детето е с неясни функции и бе категоричен, че трябва Закон за държавна агенция за хората с увреждания.

В програмата бе записан и Фонд "Достойни старини", подкрепа и стимули за работещи родители, кооперативи и по-бързо връщане на работа, бюджет за дългосрочна грижа за възрастните - да се привлекат пенсионери от чужбина. Владислав Панев от Зелено движение смята, че трябва да има по-добра ефективност на Сребърния фонд, както и карта за интеграция на етническите българи.

Мика Зайкова прекъсна по отношение на майчинството - тя каза, че ИТН иска подкрепа за майките да си гледат децата 2 г.

Асен Василев записа като предложение "без социални помощи за трудоспособни хора", както и по-големи глоби и криминализиране на доплащанията на ръка - не само за работодатели, а и за счетоводители, за да се изсветлят осигуровките. В програмата влезе и засилен контрол между НАП и Бюрата по труда.

След почивка започват обсъждания кои от предложенията ще влязат в управленската програма. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK